Από νοσοκομειακά προγράμματα το 39,2% των εσόδων των ασφαλιστικών

Από νοσοκομειακά προγράμματα το 39,2% των εσόδων των ασφαλιστικών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νοσοκομειακά προγράμματα αποτελούν την πρώτη επιλογή όσων πολιτών καταφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση, σε αντίθεση με τις ασφαλίσεις ζωής που περνούν σε δεύτερη θέση όσον αφορά το μέγεθος του κλάδου στο σύνολο των ασφαλιστικών εργασιών. 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης που δημοσίευσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κλάδο ζωής –στον οποίο περιλαμβάνεται και η ασφάλιση υγείας– με βάση τα οποία τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται για νοσοκομειακά προγράμματα υπερβαίνουν πλέον αυτά των παραδοσιακών συμβολαίων ζωής. Συγκεκριμένα, τα ασφάλιστρα υγείας ανήλθαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου σε 333,4 εκατ. ευρώ έναντι 256,7 εκατ. ευρώ που είναι τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής και η συμμετοχή του κλάδου στις συνολικές ασφαλιστικές εργασίες διαμορφώθηκε στο 39,2% σε σχέση με 30,2% που είναι η συμμετοχή του κλάδου της ασφάλισης ζωής.

Η υπεροχή του κλάδου υγείας που παρατηρείται για πρώτη φορά, οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:

1. Στην αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και στον προσιτό χαρακτήρα των νοσοκομειακών προγραμμάτων από άποψη κόστους. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των εταιρειών έχει αποσυρθεί από τα ισόβια προγράμματα και προσφέρουν προγράμματα που ανανεώνονται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει π.χ. στην ασφάλιση αυτοκινήτου, τα οποία είναι πλέον φθηνότερα σε σχέση με τα παλιά ισόβια συμβόλαια. 

2. Στη σημαντική υποχώρηση των ασφαλιστικών εργασιών που διαπιστώνεται στον κλάδο ζωής, αφού σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ασφάλιστρα του κλάδου υποχώρησαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2020 στα 256,7 εκατ. ευρώ από 344,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. 

Η μείωση που καταγράφεται στον κλάδο ζωής αποδίδεται και στο γεγονός ότι όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες απέσυραν από την αγορά τα συμβόλαια εγγυημένου επιτοκίου και προωθούν πλέον προγράμματα επενδυτικού τύπου (γνωστά ως unit linked), τα οποία δεν έχουν εγγυημένη απόδοση. Ενδεικτικό της στροφής που παρατηρείται στα προϊόντα αυτού του τύπου είναι και η αύξηση των εργασιών σε αυτά τα προγράμματα από τα 194,3 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2019 στα 260,7 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020, διευρύνοντας τη συμμετοχή τους στην πίτα των ασφαλιστικών εργασιών από 22,7% σε 30,6%. Η στροφή των ασφαλισμένων σε προγράμματα επενδυτικού τύπου έχει να κάνει και με τον μηδενισμό σχεδόν των επιτοκίων στις καταθέσεις, με συνέπεια ένα τμήμα της αποταμίευσης που αναζητεί καλύτερες αποδόσεις να επιλέγει προϊόντα unit linked, που συνδυάζουν ασφάλιση και επένδυση.

Τα προϊόντα επενδυτικού τύπου και οι ασφαλίσεις υγείας ήταν, άλλωστε, οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους σημαντική αύξηση νέων εργασιών, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συμβόλαια ζωής, που κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση στις πωλήσεις. Ειδικότερα, παρά το lockdown στην οικονομία, οι νέες πωλήσεις στον κλάδο υγείας ενισχύθηκαν κατά 18,3%, στον κλάδο των επενδυτικών προγραμμάτων κατά 43,5%, ενώ αντίθετα οι νέες εργασίες στον κλάδο ζωής μειώθηκαν κατά 48,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή