Κλίμα ευφορίας στις χρηματιστηριακές αγορές

Κλίμα ευφορίας στις χρηματιστηριακές αγορές

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραβλέποντας την αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και την ανακοίνωση του υπουργού Oικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι δεν σκοπεύει να ανανεώσει ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, το επενδυτικό κλίμα που επικράτησε στις αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε ήταν ευνοϊκό, με την ειδησιογραφία να εστιάζει στα θετικά νέα για την έγκριση και την εφαρμογή των νέων εμβολίων κατά της COVID-19.

Μάλιστα, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της AstraZeneca για την αποτελεσματικότητα, το κόστος και τη μεγαλύτερη ευκολία χρήσης (χωρίς βαθιά κατάψυξη) του εμβολίου της ενίσχυσαν τις προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2021. Παράλληλα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration – FDA) αναμένεται να συνεδριάσει στις 10 Δεκεμβρίου για να συζητήσει το αίτημα των Pfizer – BioNTech για επείγουσα έγκριση του εμβολίου τους, η οποία μπορεί να δοθεί μέσα σε 24 ώρες.

Από την άλλη πλευρά, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ μετά την αλλαγή στάσης της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ προς μια ομαλή παράδοση της εξουσίας στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για επιλογή της Τζάνετ Γέλεν στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενίσχυσαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Σε αυτό το περιβάλλον, ο MSCI All World σημείωνε μέχρι την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης την καλύτερη μηνιαία απόδοση της ιστορίας (περίπου +12%), ενώ ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 30.000 μονάδες και ο S&P500 αναρριχήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στα μέσα της εβδομάδας, με τους κυκλικούς κλάδους ενέργειας, μεταφορών και βιομηχανικών μετάλλων (χαλκός, σιδηρομετάλλευμα) να υπεραποδίδουν.

Η τιμή πετρελαίου Brent αυξήθηκε σε υψηλό 8,5 μηνών κοντά στα 49 δολάρια/βαρέλι την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει ελαφρώς λίγο κάτω από τα 48 δολάρια την επόμενη ημέρα, καθώς αυξήθηκε η ένταση μεταξύ μελών του OPEC+ ενόψει της 180ής σύσκεψης του OPEC τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να συζητηθεί ενδεχόμενη παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου ώστε να συνεχιστεί η στήριξη των τιμών, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του OPEC τα διαθέσιμα στοιχεία παραπέμπουν σε κίνδυνο νέας υπερπροσφοράς αργού στις αρχές του 2021.

Στις αγορές συναλλάγματος, το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά το δολάριο, με τον δείκτη DXY να υποχωρεί στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή κοντά σε χαμηλά 21/2 μηνών κάτω από το επίπεδο του 92,00. Επωφελούμενη από την εξασθένηση του δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε σε υψηλό 2½ μηνών 1,1940 την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στην περιοχή του 1,1910/30 νωρίς την Παρασκευή, καταγράφοντας οριακά κέρδη ύψους 0,6% σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή