Πληρωμή εισφορών του Οκτωβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου

Πληρωμή εισφορών του Οκτωβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου έχουν οι 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι μη μισθωτοί στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να πληρώσουν τις εισφορές κύριας ή και επικουρικής ασφάλιση και εφάπαξ παροχών, που έληγε στις 3 Δεκεμβρίου. Το διοικητικό συμβούλιο του φορέα αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των ενιαίων ειδοποιητηρίων των ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Οκτωβρίου 2020 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, με στόχο τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, οι οποίοι μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων ζητούν το «πάγωμα» των πληρωμών, τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί το lockdown. Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ επισημαίνει παράλληλα ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμψηφιστούν με μελλοντικές εισφορές τα πιστωτικά υπόλοιπα που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019, ή να τους επιστραφούν τα αναλογούντα ποσά στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Εφόσον προβούν στην επιλογή του συμψηφισμού του πιστωτικού τους υπολοίπου με τις μελλοντικές τους εισφορές, θα κληθούν να καταβάλουν μόνον την όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του πιστωτικού υπολοίπου και της εισφοράς του Οκτωβρίου 2020, καθώς η πρόθεσή τους αυτή δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί στην έκδοση των ειδοποιητηρίων των εισφορών του Οκτωβρίου 2020 που αναρτήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2020. Σε περίπτωση που το πιστωτικό τους υπόλοιπο υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά και έχουν ήδη δηλώσει ή θα δηλώσουν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020 ότι επιθυμούν τον συμψηφισμό, δεν χρειάζεται να πληρώσουν την εισφορά και τον επόμενο μήνα θα γίνει αυτόματα η εξόφληση.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο ασφαλισμένος δεν έχει δηλώσει ή δεν δηλώσει ότι επιθυμεί να τα συμψηφίσει, οφείλει να πληρώσει τις εισφορές του, δεδομένου ότι εντός του Δεκεμβρίου θα του επιστραφεί το σύνολο του πιστωτικού υπολοίπου στον λογαριασμό του.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι με τον νόμο που ψηφίστηκε μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή, για τους ασφαλισμένους που η εκκαθάριση έβγαλε χρεωστικό υπόλοιπο, δίνεται η δυνατότητα πληρωμής της πρώτης δόσης εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2019, αλλά και των νέων δόσεων εκκαθάρισης ετών 2017 και 2018, έως την 31.3.2021. Αντίστοιχα μεταφέρεται και η καταληκτική ημερομηνία των επόμενων τεσσάρων δόσεων έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. 

Η παράταση της αποπληρωμής που ξεκινάει πλέον τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2021, αφορά κατά κύριο λόγο 800.349 ασφαλισμένους για τους οποίους προέκυψε μέσο χρεωστικό υπόλοιπο από την τελευταία εκκαθάριση εισφορών του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα, της τάξης των 1.355,61 ευρώ. Προσοχή όμως, οι συγκεκριμένες δόσεις εξοφλούνται με χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής που ίσχυε έως 31/12/2019.

Η εκκαθάριση του 2019 ήταν η τελευταία, καθώς από φέτος ισχύει το νέο σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών σταθερού ποσού και της ελεύθερης επιλογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή