Με μεγάλη άνοδο ξεκίνησε ο Δεκέμβριος στο Χρηματιστήριο

Με μεγάλη άνοδο ξεκίνησε ο Δεκέμβριος στο Χρηματιστήριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ράλι και η bull market που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο δεν κατέβασαν ταχύτητα στην πρώτη συνεδρίαση του τελευταίου μήνα του έτους, αντιθέτως η έντονη κινητικότητα των επενδυτών οδήγησε τον Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τις 760 μονάδες. Αν και υπάρχουν ακόμη…  εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των βιβλίων των διεθνών funds και την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών στους δείκτες MSCI, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στον χθεσινό τζίρο, ωστόσο οι πιθανότητες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και για περαιτέρω κλείσιμο των απωλειών της φετινής χρονιάς είναι υψηλές σύμφωνα με τους αναλυτές, αρκεί να το «επιτρέψει» και το διεθνές κλίμα. Πάντως, ισχυρό χαρτί για το Χ.Α. πλέον είναι η επιστροφή των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έχουν πάρει τα ηνία της ανόδου λόγω της ξεκάθαρα καλύτερης ορατότητας που υπάρχει γύρω από τον κλάδο.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,89% στις 758,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 140,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 3,07% στις 1.807,32 μονάδες, ενώ στο +2,02% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις 1.043 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι ενεργειακές και κατασκευαστικές εταιρείες για μία ακόμη φορά και συγκεκριμένα οι Motor Oil (+6.63%), Lamda Development (+5,74%), ΕΛΠΕ (4,28%) και ΕΧΑΕ (3,79%), ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Τιτάν.

Αλμα 9,94% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης στις 440,30 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη 9,97%, την Eurobank να κλείνει στο +7%, την Εθνική Τράπεζα στο +15,36% μετά και τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, τα οποία και χαιρέτισαν οι αναλυτές, και την Τράπεζα Πειραιώς στο +7,14%.

Με συγχρονισμένη ανοδική κίνηση όλων των αγορών του πλανήτη ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος των θετικών ανακοινώσεων στο μέτωπο των εμβολίων, αλλά και της νίκης Μπάιντεν στις ΗΠΑ, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Από την άλλη πλευρά, όπως προσθέτει, η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, ενώ στη χώρα μας διατηρούνται τα lockdown με αβέβαιο τον χρόνο άρσης τους. Ετσι, η κυβέρνηση επιδιώκει την παράταση μέτρων στήριξης, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεδομένα αξιολογούνται επί του παρόντος θετικά από διάφορους φορείς, όπως η Ε.Ε και το ΔΝΤ.

Διαμορφώνεται άρα ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών στο ελληνικό χρηματιστήριο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους, με το κλίμα επικείμενων deals σε αρκετές περιπτώσεις να συντηρείται. Παράλληλα, αυτόν τον μήνα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία έχει μια καυτή ατζέντα προς διεκπεραίωση με το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά και την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με τη Μ. Βρετανία, με την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit να είναι ορατή. Αυτές οι εξελίξεις αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των αγορών τις επόμενες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή