«Ασπίδα» για 400.000 θέσεις εργασίας η επιστρεπτέα προκαταβολή

«Ασπίδα» για 400.000 θέσεις εργασίας η επιστρεπτέα προκαταβολή

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασφαλισμένες, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου 2021 εκτιμάται πως είναι 400.000 θέσεις εργασίας, καθώς η μαζική υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις πληρωμές. 

Το μέτρο, σε συνδυασμό με αυτό των αναστολών συμβάσεων που, όπως έχει επισημάνει και η Eurostat, περιόρισε σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που έχασαν την απασχόλησή τους το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (κάτω από 2%, όταν στην Ισπανία ήταν πάνω από 6,5%), δημιουργεί ελπίδες ότι το ποσοστό ανεργίας έως το τέλος του χρόνου θα αυξηθεί μεν, δεν θα εκτοξευθεί δε. Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία αναθεωρείται η εκτίμηση για ανεργία άνω του 20%. Ετσι, το ΔΝΤ εκτιμά πλέον ότι κατά το τρέχον έτος η ανεργία θα κλείσει κοντά στο 18,5% και το 2021 θα περιοριστεί στο 17,8%.

Βέβαια, οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην προστασία των θέσεων εργασίας καταγράφονται παράλληλα με τη μείωση των ωρών εργασίας για πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων εργαζομένων και φυσικά τη δραματική μείωση των μισθών. Αλλη μια παράπλευρη απώλεια στη μάχη κατά της πανδημίας θεωρείται βέβαια και το γεγονός ότι οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής ενδέχεται να καθυστερήσει τη χρηματοδότηση του e-ΕΦΚΑ από το Δημόσιο, με αρνητικές συνέπειες στα έσοδα του υπερφορέα. 

Ανάχωμα στην ανεργία

Ειδικά το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επαπειλούμενη αύξηση της ανεργίας, κυρίως κατά τους πρώτους μήνες του 2021 και πριν από την έλευση ενός εμβολίου που πιθανότατα θα δώσει ανάσα από την άνοιξη του επόμενου έτους και μετά. Η μαζική συμμετοχή στο μέτρο κάνει το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας θα διασωθούν. Ενισχυτικά στην απασχόληση λειτουργούσαν και οι προηγούμενοι κύκλοι, καθώς η ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, ήτοι διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων, ίσχυε και στο παρελθόν, όμως στον τρέχοντα κύκλο καταγράφεται διπλασιασμός του ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν αρκετούς εργαζομένους. Και βέβαια, αναμένεται και επόμενος κύκλος, εντός του Ιανουαρίου.

Διασφάλιση των θέσεων εργασίας προβλέπει και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων που αναμένεται να «τρέξει» και κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Οι πληρωμές συνεχίζονται και σήμερα, με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 2.481 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών και 117 επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι το ποσό της αποζημίωσης θα επιστρέψει στα 534 ευρώ ανά 30 ημερολογιακές ημέρες αναστολής.  

Προγράμματα ΟΑΕΔ

Στη μάχη για την ανάσχεση της ανεργίας έχει τεθεί βέβαια και ο ΟΑΕΔ, με τον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων, μέσω των οποίων τον Νοέμβριο δημιουργήθηκαν 4.350 νέες θέσεις εργασίας, σημειώνοντας αύξηση κατά 180% σε ετήσια βάση και κατά 220% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τον διοικητή του οργανισμού Σπύρο Πρωτοψάλτη, παρά το lockdown και τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των ενισχυμένων προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ συνεχίζει να κινείται σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, και η ζήτηση των επιχειρήσεων για τις νέες θέσεις εργασίας των προγραμμάτων απασχόλησης που ενεργοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες παραμένει μεγάλη.

Από τις 4.350 προσλήψεις ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, οι 2.100 υλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω, που «έκλεισε» για νέες αιτήσεις, αφού υπερκαλύφθηκαν οι θέσεις, 1.350 προσλήψεις ολοκληρώθηκαν μέσω του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 18-29 που έχει ξεπεράσει το 50% σε απορροφητικότητα των προσφερόμενων θέσεων, ενώ 325 προσλήψεις αφορούν το πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων 22-29 ετών που καταγράφει κάλυψη άνω του 35% των θέσεων. 

Για τους επόμενους μήνες, στη μάχη παραμένουν 7 ανοικτά προγράμματα του οργανισμού για 38.600 νέες θέσεις εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60%-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT