«Βουτιά» του δείκτη της μεταποίησης τον Νοέμβριο

«Βουτιά» του δείκτη της μεταποίησης τον Νοέμβριο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η συνολική οικονομική παραγωγή δεν αναμένεται να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2023». Στην πρόβλεψη αυτή προέβη χθες για την Ελλάδα η IHS Markit, η οποία καταρτίζει τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστό ως δείκτη PMI, και στηρίζει την εκτίμησή της στις τρέχουσες προβλέψεις και στις ασθενείς προοπτικές του τουριστικού κλάδου.

Οσον αφορά ειδικά τη μεταποίηση, τα στοιχεία του δείκτη PMI δεν προκαλούν αισιοδοξία. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε τον Νοέμβριο του 2020 στις 42,3 μονάδες, από τις 48,7 μονάδες του Οκτωβρίου, με τον ρυθμό συρρίκνωσης του μεταποιητικού τομέα να είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 1999, όταν ξεκίνησε δηλαδή η καταγραφή των δεδομένων για την κατάρτιση του εν λόγω δείκτη.

Η συνολική υποχώρηση του τομέα οφείλεται στη σημαντική μείωση των νέων παραγγελιών, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η μείωση και των παραγγελιών από το εξωτερικό, γεγονός που αναμένεται να πλήξει τις εξαγωγές.

Η μείωση των νέων παραγγελιών είχε ως συνέπεια λιγότερες απαιτήσεις σε εργατικό δυναμικό και οδήγησε σε απολύσεις. Ο ρυθμός περικοπής των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρός και ο ταχύτερος που είχε καταγραφεί από τον Μάιο.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα: την αύξηση του κόστους εισροών, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε κάποιες προμήθειες, ενώ το κόστος μεταφοράς έχει αυξηθεί λόγω των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις και στις μεταφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή