Κεφάλαια 1 δισ. δολ. τοποθετήθηκαν σε ελληνικές startups το εννεάμηνο

Κεφάλαια 1 δισ. δολ. τοποθετήθηκαν σε ελληνικές startups το εννεάμηνο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική εισροή κεφαλαίων δέχονται τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς από το 2018 και μετά τα κεφάλαια που επενδύονται στην ευρύτερη αγορά αγγίζουν πλέον το 1 δισ. δολ. ετησίως. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του εγχώριου επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τις αρχές του 2020 έως και το τρίτο τρίμηνο είχε διοχετευθεί σε startups περίπου 1 δισ. δολ. προσεγγίζοντας σταδιακά τα περυσινά επίπεδα (1,131 δισ. δολ.). Η πλειονότητα των κεφαλαίων, ήτοι περίπου 800 εκατ., κατευθύνθηκε σε εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών οι οποίες διατηρούν την έδρα τους στο εξωτερικό, ενώ 210 εκατ. έχουν αντλήσει εταιρείες που είτε έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα είτε διατηρούν έντονη παρουσία στη χώρα μας. Η αγορά των ελληνικών startups έχει εισέλθει σε μια φάση ωρίμανσης, αφού έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν διεθνή απήχηση. Η δε επέλαση του ιού δεν έδρασε για αυτούς αποτρεπτικά, αφού συνέχισαν την επενδυτική δραστηριότητά τους, δίνοντας περισσότερο έμφαση και σε κλάδους που ευνοήθηκαν από την πανδημία (π.χ. λογισμικά που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα κεφάλαια που αντλούσαν ελληνικές εταιρείες με παρουσία στη χώρα μας την περίοδο 2014-2017 κινούνταν μεταξύ 50-100 εκατ. δολ., ενώ το 2010 κινούνταν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Παρότι οι Ελληνες ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών στο εξωτερικό έχουν δημιουργήσει μια αγορά που αρκετοί υπολογίζουν ότι είναι 15-20 φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος σε σύγκριση με αυτές του κλάδου τεχνολογίας της Ελλάδας, εκπρόσωποι των επενδυτικών κεφαλαίων εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που επιθυμούν είτε να επενδύσουν περισσότερο στις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης που διατηρούν στη χώρα μας είτε να μεταφέρουν ομάδες τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Orfium, η οποία, αν και ξεκίνησε στο Λος Αντζελες, έχει φθάσει να αριθμεί στη χώρα μας πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού της. Σήμερα μετράει περίπου 110 εργαζομένους, ενώ στόχος της είναι να φθάσει τουλάχιστον τους 150 έως το τέλος του 2021. 

Στο μέτωπο των εξαγορών, από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως και το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Marathon, 7 εξαγορές έναντι 16 το 2019 και 6 το 2018. Αν και ο αριθμός είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι η σημασία αλλά και τα τιμήματα εξαγοράς έχουν αναβαθμιστεί. Φέτος έκλεισαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο των τεχνολογικών εταιρειών. Τέτοια είναι η περίπτωση της InstaShop που εξαγοράστηκε έναντι 360 εκατ. δολ. από την Delivery Hero, αλλά και της Softomotive που πλέον πέρασε στον έλεγχο της Microsoft. Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται σε νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα. Από τις αρχές του 2020 έως τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των εργαζομένων είχε ανέλθει στις 7.746 έναντι 7.321 το 2019 και 5.552 το 2018. Το 2012, αντιθέτως, στην καρδιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης, υπολογίζονταν γύρω στους 569.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή