Εντός του μηνός η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εντός του μηνός η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τα τέλη του χρόνου αναμένεται να κλείσει η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με το CVC Capital Partners για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα με διαδοχικές παρουσιάσεις της εταιρείας, ενώ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς έκανε λόγο για «συναλλαγή υψίστης σημασίας» η οποία «θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή θέση του ομίλου στη χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστική αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτων της τράπεζας». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μέρη έχουν συγκλίνει σε ό,τι αφορά το τίμημα της μεταβίβασης, που προσδιορίζεται κοντά στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν συμφωνήσει και στους στόχους για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance), που θα αποτελέσει βασικό κορμό της συμφωνίας. 

Χθες η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 9μήνου, με βάση τα οποία τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 53,7 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 15,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η αύξηση αποδίδεται στα θετικά τεχνικά αποτελέσματα των κλάδων πυρός, αυτοκινήτου και υγείας, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η παραγωγή ασφαλίστρων, με εξαίρεση την παραγωγή του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου. 

Οι ζημίες αποτίμησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, οι οποίες είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2020 λόγω της αστάθειας των αγορών κεφαλαίου και χρήματος, ιδιαιτέρως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αντιστράφηκαν κατά το γ΄ τρίμηνο και, σε συνδυασμό με την κερδοφορία του 9μήνου 2020, συνετέλεσαν στην αύξηση κατά 82,9 εκατ. ευρώ των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 1.145 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εργασίες, τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, χωρίς την παραγωγή του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, ανήλθαν στα 422,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το 9μηνο του 2019. Συγκεκριμένα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής, εξαιρουμένης της παραγωγής του παραπάνω προϊόντος οι εργασίες του οποίου υποχώρησαν σημαντικά λόγω και της υπολειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων, ανήλθαν το 9μηνο του 2020 σε 288,7 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 6,1% σε σχέση με το 9μηνο του 2019. Συμπεριλαμβάνοντας και την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος, τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανήλθαν σε 363,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,3%.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους γενικών ασφαλίσεων, τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 133,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2020 έναντι 127,9 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,5%, προερχόμενη κυρίως από τον κλάδο πυρός. Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική προωθεί από τον Οκτώβριο το νέο επενδυτικό προϊόν τύπου unit linked (Full Life Plan), το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και την αιχμή των πωλήσεων μέσω του τραπεζικού δικτύου. Πρόκειται για προϊόν αποταμίευσης χωρίς εγγυημένη απόδοση, διαχειριστής του οποίου είναι η BNP Paribas Asset Management. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή