Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις οφειλών των 100 και 120 δόσεων

Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις οφειλών των 100 και 120 δόσεων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων παρέχει η κυβέρνηση σε δεκάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, όσοι οφειλέτες απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της αδυναμίας τους να πληρώνουν τις δόσεις από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα, μπορούν να επανενταχθούν πληρώνοντας τη δόση του τρέχοντος μηνός. 

Ειδικότερα, η διάταξη ορίζει ότι οι 100 και 120 δόσεις αναβιώνουν με την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ οι 9 δόσεις που έμεναν απλήρωτες από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο θα προστεθούν στο τέλος των ρυθμίσεων ως υπεράριθμες. 

Για παράδειγμα, πληττόμενη επιχείρηση είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν κατάφερε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, μπορεί να ξαναμπεί στη ρύθμιση και να συνεχίσει να πληρώνει κανονικά με όλα τα ευεργετήματά της. Οι δύο δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης ως υπεράριθμες. 

Αντίστοιχα, και για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων που αφορούν χρέη του παρελθόντος προς το κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ) δίνεται προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, για την επανένταξη των πληγέντων από την πανδημία οφειλετών στις ρυθμίσεις και κυρίως σε αυτή των έως 120 δόσεων, που έχασαν δόσεις το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου, θα πρέπει να πληρωθεί η δόση Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Στην πράξη, η επανένταξη συντελείται χωρίς καμία άλλη ενέργεια, με την καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της ρύθμισης που αναβιώνει, παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Στο μεταξύ, με άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι:

• Αναστέλλεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 η διάταξη που προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών.

• Απαλλάσσεται από τη φορολογία το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν αλλοδαποί αξιωματικοί και αλλοδαπό κατώτερο πλήρωμα, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού με ελληνική σημαία, τα οποία εκτελούν αποκλειστικά διεθνείς πλόες.

• Προκαταβάλλεται η επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων σε αλιείς, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας. Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές.

• Επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, προερχόμενα από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) ή εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, στα υγρά αναπλήρωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στον καβουρδισμένο και μη καβουρδισμένο καφέ, στα εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ.

• Εντάσσονται σε ΦΠΑ 13% η μουστάρδα παρασκευασμένη, παρασκευάσματα διατροφής με εξαίρεση τα συμπληρώματα διατροφής, σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή