Πότε θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων και τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων

Πότε θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων και τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκτακτη πληρωμή εντός του Ιανουαρίου θα λάβουν το μέρος του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες οι συμβάσεις τους βρίσκονται σε αναστολή, εντός του Δεκεμβρίου, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που λόγω των έκτακτων μέτρων βρέθηκαν εντός των τελευταίων 8 μηνών, για κάποιο διάστημα, εκτός εργασίας. Οπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στις 21 Δεκεμβρίου όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν (ή για την ακρίβεια πρέπει να λάβουν) το ποσό που δικαιούνται από τον εργοδότη τους για τον χρόνο που εργάστηκαν από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτοί που εντός του διαστήματος μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ής Νοεμβρίου βρίσκονταν σε αναστολή θα λάβουν την ίδια μέρα, από το Δημόσιο, την αναλογία δώρου Χριστουγέννων για το χρονικό αυτό διάστημα. 

Προσοχή όμως. Ο Δεκέμβριος θα υπολογιστεί κατά τον Ιανουάριο, και τότε θα γίνει και η τελική εκκαθάριση και θα καταβληθεί στους εργαζομένους το υπόλοιπο ποσό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Να σημειωθεί εδώ ότι, ενώ ο εργοδότης θα υπολογίσει το δώρο Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζομένου, ήτοι τον μισθό της σύμβασης κάθε μισθωτού, το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό υπολογισμένο με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, ο Νοέμβριος θα υπολογιστεί με βάση τα 800 ευρώ και ο Δεκέμβριος ξανά με βάση τα 534. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν έχουν τεθεί σε αναστολή τον Δεκέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος. Μάλιστα, ο υπουργός μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Open TV, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, ειδικά για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, να καταβληθεί το σύνολο του δώρου που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους, στις 21 Δεκεμβρίου. Ετσι, για παράδειγμα εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, που τέθηκε σε αναστολή τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο καθώς και το διάστημα μεταξύ 1-20 Δεκεμβρίου, θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου 644 ευρώ από τον εργοδότη του, 169 ευρώ από το κράτος, την ίδια μέρα, καθώς και 45 ευρώ από το κράτος εντός του Ιανουαρίου 2021. Βάσει των υπολογισμών που κάνουν οι ειδικοί, οι απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο θα είναι της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους και 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.

Σημαντικά μειωμένο δώρο αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις «πάγωσαν» για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. δυόμισι μήνες και πάνω, καθώς οι χαμηλόμισθοι υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλεια της τάξης του 10% και οι υψηλόμισθοι με 1.560 ευρώ ονομαστικό μισθό απώλειες κοντά στο 20%. Υψηλόμισθοι με παγωμένες συμβάσεις από τον Μάιο, θα χάσουν ακόμη και το μισό του δώρου, ενώ στον αντίποδα, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και μισθό κάτω των 534 ευρώ, θα λάβουν κατά τι αυξημένο δώρο Χριστουγέννων. Εν τω μεταξύ, η πληρωμή για το δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ενώ παράλληλα την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί και η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας 
αυτοαπασχολουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT