Κατά 9,6% μειώθηκαν τα εισοδήματα στο πρώτο κύμα της πανδημίας

Κατά 9,6% μειώθηκαν τα εισοδήματα στο πρώτο κύμα της πανδημίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική μείωση των ωρών απασχόλησης των Ελλήνων κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε ως συνέπεια τον δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων τους, κατά 9,6%, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση συγκράτησαν αξιοσημείωτα τη μείωση της απασχόλησης, όπως δείχνει μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Καθώς μάλιστα, όπως δήλωσε παρουσιάζοντας τα αναθεωρημένα αποτελέσματα της μελέτης ο γενικός διευθυντής του ILO Γκάι Ράιντερ, τα εμβόλια δεν είναι από μόνα τους «εμβόλια» στην οικονομία, οι συνέπειες της πανδημίας εκτιμάται πως θα είναι αισθητές μακροπρόθεσμα. Και προτείνεται η χρήση των κατώτατων μισθών ως εργαλείων για να μειωθούν οι ανισότητες και η φτώχεια, εφόσον όμως «έχουν ορισθεί σε κατάλληλο επίπεδο και προσαρμόζονται περιοδικά ανάλογα με τις τιμές και τον πληθωρισμό».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO, στην Ελλάδα μεταξύ του α΄ και του β΄ τριμήνου του 2020, διάστημα κατά το οποίο επιβλήθηκε το πρώτο lockdown με στόχο τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι έχασαν το 9,6% των μηνιαίων αποδοχών τους. Το ποσοστό αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στη μείωση των ωρών εργασίας, καθώς το βασικό μέτρο που εφαρμόστηκε είναι το «πάγωμα» – αναστολή των συμβάσεων εργασίας, και όχι στη μείωση των θέσεων εργασίας. Σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η, με την Πορτογαλία να κατατάσσεται πρώτη με απώλειες μισθών της τάξης του 13,7% και τις: Ισπανία με 12,7%, Ιρλανδία με 10,9% και Γαλλία με 10% να ακολουθούν. 

Τη μεγαλύτερη συγκράτηση φαίνεται πως έδειξαν οι μισθοί σε Ολλανδία με -1,7%, Κροατία με -2,1%, Σουηδία -2,5% και Λουξεμβούργο με απώλειες μισθών της τάξης του 2,9%.

Μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας, στον τομέα των μισθών, αποδεικνύονται, τέλος, και στη χώρα μας οι γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες απώλεσαν το 11,7% του μισθού τους, έναντι 8,2% των ανδρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή