Η ΔΕΗ μπαίνει στην αγορά τηλεπικοινωνιών

Η ΔΕΗ μπαίνει στην αγορά τηλεπικοινωνιών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπου σε πρώτη φάση θα αξιοποιήσει τα μήκους 242.000 χλμ. δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, για να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες, οι οποίες σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ που παρουσίασε χθες σε περισσότερους από 200 αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης. 

Παραγωγή

Βασικός πυλώνας του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ είναι η αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ από 0,2 GW σήμερα σε 1,5 GW το 2023. Η συμβατική παραγωγή το ίδιο διάστημα θα μειωθεί από τα 11 GW σήμερα σε 8,5 GW, ενώ το μερίδιο λιανικής το 2023 θα διαμορφωθεί σε 28,9 TWh από 28,4 TWh σήμερα. Η ρυθμιζόμενη βάση στη διανομή θα αυξηθεί από 3 δισ. σήμερα σε 3,5 δισ. το 2023.

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει 1.000 νέα σημεία φόρτισης ανά την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, αριθμός που θα φτάσει τις 10.000 μεσομακροπρόθεσμα.

Οι επιδόσεις του ομίλου, όπως είπε ο κ. Στάσσης στους αναλυτές παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου, οδηγούν σε επίτευξη των στόχων νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα που είχαν ανακοινωθεί στους αναλυτές τον Δεκέμβριο του 2019. 

Συγκεκριμένα, ο στόχος για επαναλαμβανόμενο EBITDA 650-700 εκατ. ευρώ το 2020 αναθεωρείται σε 850-900 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος για EBITDA 1 δισ. το 2024 επιτυγχάνεται ήδη από το 2023. Ο στόχος για παραγωγή 1 GW από ΑΠΕ το 2024 αναθεωρείται σε 1,5 GW από το 2023. Η εταιρεία το 2023 στοχεύει σε έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ, EBITDA άνω του 1,1 δισ. ευρώ και δαπάνες κεφαλαίου περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, επισπεύδεται η απόσυρση ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων, με τη Mεγαλόπολη 3 να κλείνει το 2021 αντί του 2022.

«Σήμερα είμαστε σε διαφορετική θέση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συνεχίζουμε τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων μας. Η ομάδα είναι στη θέση της και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Το πλάνο που παρουσιάσαμε δείχνει ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το 2024 ήδη από το 2023. Πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια μπορούμε να επιταχύνουμε περαιτέρω», είπε στους αναλυτές ο κ. Στάσσης. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με διατήρηση του management στη ΔΕΗ, θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για μεγαλύτερη ανάπτυξη, ώστε να αλλάξουμε πολύ γρηγορότερα και να πολλαπλασιάσουμε τη δυνατότητα πράσινης παραγωγής, να εξισορροπήσουμε πιο γρήγορα τη μακροπρόθεσμη θέση μας και να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε μια πραγματικά πράσινη εταιρεία».  

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε ο κ. Στάσσης, «αναζητούμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, που είναι και στρατηγική προτεραιότητά μας, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή