Άγνωστη έννοια η τεχνητή νοημοσύνη

Άγνωστη έννοια η τεχνητή νοημοσύνη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 200 δισ. ευρώ μπορεί να προσθέσει στο ελληνικό ΑΕΠ σε ορίζοντα 15 ετών η τεχνητή νοημοσύνη, με τις επιχειρήσεις ωστόσο να μην έχουν αξιοποιήσει ακόμη τις δυνατότητες που αυτή η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει για την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ που έχει τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη: ένα απαραίτητο άλμα για τις επιχειρήσεις. Τα δεδομένα σήμερα και οι προτάσεις του ΣΕΒ», μόλις το 3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αξιοποιεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έναντι 45% παγκοσμίως, ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιλαμβάνεται ακόμα στις επενδυτικές του προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, ενώ το 85% των Ελλήνων CEOs αντιλαμβάνεται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών, επιχειρηματικών μοντέλων και αγορών, πάνω από τους μισούς, ήτοι το 54%, πιστεύουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να επενδύσουν σε τεχνητή νοημοσύνη καθώς δεν θεωρούν την τεχνολογία αυτή αρκετά ώριμη. Ετσι συνεχίζουν να εστιάζουν σε τεχνολογίες ξεπερασμένων δυνατοτήτων. Ως κυριότερα εμπόδια που δυσχεραίνουν την ανάπτυξή της στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν η έλλειψη δεξιοτήτων και γενικότερης εμπειρίας (68%), οι ελλιπείς υποδομές (49%), αλλά η χαμηλή ποιότητα δεδομένων (37%). 

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα των επιχειρήσεων έως 30% μέσα σε 4 χρόνια, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα αλλά και την αποδοτικότητά τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη τεχνολογία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την ανάσχεση του brain drain, καθώς θα συμβάλει στον περιορισμό της διαρροής των νέων με υπόβαθρο STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, επιστήμη των μηχανικών και μαθηματικά) στο εξωτερικό. Οσον αφορά τον δημόσιο τομέα, η υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τόσο για την εσωτερική λειτουργία του όσο και για τις συναλλαγές του με το κοινό, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτυπωθεί στον δείκτη government AI Readiness Index, όπου σήμερα η χώρα κατέχει την 49η θέση στη διεθνή κατάταξη και την 23η στην Ε.Ε. Οπως σημειώνει ο ΣΕΒ, 16 χώρες της Ε.Ε. υλοποιούν ήδη εθνικές στρατηγικές για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και 5 βρίσκονται στον τελικό σχεδιασμό. Από την άλλη, η Ελλάδα βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας ενός εθνικού σχεδίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα. Ετσι, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού διακυβέρνησης, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προτείνει λοιπόν τη σύσταση εθνικής επιτροπής τεχνητής νοημοσύνης για τον συντονισμό, τη συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και του κώδικα δεοντολογίας και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Επίσης, οι προτάσεις του ΣΕΒ εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά σε αύξηση της υπολογιστικής ισχύος στις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και στη δημιουργία κέντρων αριστείας εντός των πανεπιστημίων όπου αναπτύσσονται καινοτόμοι προτάσεις κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή