Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν νέες εμπορικές συμφωνίες

Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν νέες εμπορικές συμφωνίες

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών με τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού θα είναι η απάντηση του Τζο Μπάιντεν στην επέλαση της Κίνας και στις συμφωνίες που έχει συνάψει το Πεκίνο με τις χώρες της περιοχής. Eτσι ερμηνεύουν αναλυτές της S&P Global αλλά και του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πέτερσον (ΡΙΙΕ) τη δήλωση του νεοεκλεγέντος προέδρου ότι επιθυμεί να διαβουλευθεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία και την Ευρώπη «προκειμένου να αναπτύξουμε από κοινού μια συνεκτική στρατηγική ως προς την Κίνα».
Προσπάθειες 

Οπως τονίζει ο Τζέφρι Σκοτ, ειδικός επί θεμάτων πολιτικής διεθνούς εμπορίου και στέλεχος του ΡΙΙΕ, η διαπραγμάτευση και σύναψη νέας και καλύτερης εμπορικής συμφωνίας με τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να ανακτήσουν την ηγεμονική τους θέση στην περιοχή και να αντικρούσουν την αυξανόμενη κυριαρχία της Κίνας. Ο ίδιος τονίζει πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να αποκαταστήσει «όσο το δυνατόν νωρίτερα» τις ρωγμές στους δεσμούς της υπερδύναμης με τις συμμάχους χώρες από την Ασία. 

Χαρακτηρίζει μάλιστα επιτακτική την ανάγκη μιας τέτοιας κίνησης στην περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις με την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ χρειάζονται μια «σαφή» απάντηση από κοινού με τους συμμάχους τους.

Μεγάλη μερίδα αναλυτών προεξοφλεί πως το πρώτο χρονικό διάστημα της προεδρίας Μπάιντεν, ο νέος πρόεδρος θα αναγκασθεί να ασχοληθεί με τα του οίκου του και με τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας. Θεωρώντας, όμως, επείγουσα υπόθεση την κινεζική επέλαση, ο συνεργάτης του ΡΙΙΕ τονίζει πως «τα εγχώρια ζητήματα και οι πολιτικές για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, της απασχόλησης αλλά και τη στήριξη των πλέον ευάλωτων δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή της νέας κυβέρνησης από τις δραματικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι να αποκαταστήσει τις εμπορικές σχέσεις της υπερδύναμης με τους εταίρους της τις οποίες κλόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό που έσπευσε να καλύψει η Κίνα. Μόλις προ 20 ημερών το Πεκίνο υπέγραψε μαζί με άλλες 14 χώρες, τις 12 από την Ασία αλλά και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία την Περιφερειακή Σχέση Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP) με την οποία δημιούργησε τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.

Ετσι οι ΗΠΑ βρίσκονται εκτός των δύο μεγαλύτερων και σημαντικότερων εμπορικών συμφωνιών στον κόσμο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να αποσύρει την υπερδύναμη από την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (ΤΡΡ) σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του στις αρχές του 2017. 

Το αποτέλεσμα ήταν να προχωρήσουν ερήμην των ΗΠΑ οι υπόλοιπες χώρες και να συνάψουν τη Προοδευτική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης του Ειρηνικού (CPTPP), επίσης μια γιγάντια ζώνη ελεύθερου εμπορίου από την οποία βρίσκεται απέξω η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Ως εκ τούτου, η S&P Global ερμηνεύει τη δήλωση Μπάιντεν για διαβούλευση «με τους εταίρους από την Ασία και την Ευρώπη» και προβλέπει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΤΡΡ με τις υπόλοιπες χώρες. 
Σύμφωνα, όμως, με τον Τζέφρι Σκοτ, «η επαναδιαπραγμάτευση της TPP δεν θα είναι αρκετή, καθώς μοιάζει πάρα πολύ με την CPΤΡΡ». Οπως επισημαίνει ο εν λόγω ειδικός, η ΤΡΡ είχε γίνει αντικείμενο σκληρότατης κριτικής τόσο εκτός όσο και εντός των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι και μόνον ο τίτλος της ξυπνάει δυσάρεστες αναμνήσεις στους επικριτές της «και η CPTPP δεν είναι και πολύ καλύτερη».

Πρωτοβουλία

Αυτό σημαίνει πως μια διαφορετική πρωτοβουλία προσέγγισης των χωρών Ασίας-Ειρηνικού με μια συμφωνία με διαφορετική δομή και διαφορετική επωνυμία θα δώσει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να οικοδομήσουν μια νέα σχέση με βάση την CPTPP. Σύμφωνα με τον συνεργάτη του ΡΙΙΕ, η σημαντικότερη βελτίωση που μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον θα είναι να εντάξει σε μια νέα εμπορική συμφωνία άρθρα και προβλέψεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
Οπως τονίζει, «αν η Ουάσιγκτον προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο για την κλιματική αλλαγή με άρθρα που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και διανομή ανανεώσιμης ενέργειας, που θα απαγορεύουν τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και θα προωθούν κοινοπρακτικές πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης ώστε να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων». Ενα τέτοιο κεφάλαιο ενδέχεται πράγματι να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας εποχής εμπορικών συμφωνιών που θα συνεισφέρουν στην περιφερειακή συνεργασία με πολιτικές για το περιβάλλον και το κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή