Στο 14% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο 14% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη θεαματική ανάπτυξη 15,6% που σημείωσε η τουρκική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, ακολουθεί η δυσοίωνη εξέλιξη μιας ανάλογα σημαντικής επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Ο δείκτης που στη διάρκεια του 2020 είχε περιορισθεί γύρω στο 12% και παρέμενε σε αυτά τα επίπεδα, εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο στο 14%. Κατέγραψε, έτσι, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών. Σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας, το 39% των τουρκικών επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα προβλέπει περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι εξελίξεις εντείνουν την πίεση προς την Τράπεζα της Τουρκίας να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων για δεύτερη φορά υπό τη νέα της ηγεσία και τρίτη τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η εξέλιξη είναι ανησυχητική, καθώς προ ολίγων ημερών και μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, Νατζί Αγκμπάλ, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων από το 10,25% στο 15%. Η είδηση της νέας επιτάχυνσης του πληθωρισμού επανέφερε σε πτωτική πορεία την τουρκική λίρα γύρω στις 7,877 τουρκικές λίρες έναντι ενός δολαρίου, μολονότι το τουρκικό νόμισμα είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά την αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών. Σημειωτέον ότι το αρνητικό ρεκόρ που έχει ώς τώρα σημειώσει η τουρκική λίρα ήταν η υποχώρησή της στις αρχές Νοεμβρίου στις 8,6 λίρες προς ένα δολάριο.

Την αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών υπαγόρευσε η συνεχής διολίσθηση του νομίσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μια προσπάθεια να ανακόψει αυτήν την πτωτική πορεία χωρίς, όμως, να καταφύγει σε αύξηση του κόστους δανεισμού, η κεντρική τράπεζα κατέφυγε στο πρόσφατο παρελθόν σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Υπολογίζεται έτσι ότι δαπάνησε τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια σε αγορές τουρκικής λίρας.

Οι προσπάθειες απεδείχθησαν ατελέσφορες, το νόμισμα κατρακυλούσε και οι Τούρκοι το εγκατέλειπαν μετατρέποντας τις οικονομίες τους σε δολάρια. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείπει την Τουρκία το ξένο κεφάλαιο που της είναι αναγκαίο για την κάλυψη των ελλειμμάτων της. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους οι εκροές ξένου κεφαλαίου από το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έφτασαν στα 8 δισ. δολάρια.  Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας είναι μία από τις εγγενείς παθογένειες της τουρκικής οικονομίας το οποίο και κινείται ανοδικά ακολουθώντας τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Τώρα έχει, όμως, προστεθεί στα δεινά της τουρκικής οικονομίας και η δραματική μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, αναπόφευκτο συνεπακόλουθο των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή