Αυστηρό μήνυμα Χατζηδάκη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Αυστηρό μήνυμα Χατζηδάκη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα έστειλε στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες ημέρες είναι μεν νόμιμα, αλλά δεν είναι πάντως δεοντολογικά.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί οτι οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών –που πάντως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες– για να ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές. Γι’ αυτό και ο υπουργός ζήτησε από όσους το κάνουν να ακούσουν το μήνυμα της κυβέρνησης, διαφορετικά από Δευτέρα το υπουργείο θα αντιδράσει. 

Ο υπουργός είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές μονάδες, οι οποίες ενοχοποιούνται για τις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του target model, σε συνέχεια των επαφών που είχε μία ημέρα πριν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το κατά πόσον το υπουργείο θα αντιδράσει θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι παραγωγοί και σε κάθε περίπτωση από τα περιθώρια που υπάρχουν, αφού πρόκειται για ένα μοντέλο αγοράς που διέπεται από ευρωπαϊκούς κανόνες και σε κάθε περίπτωση η όποια παρέμβαση προϋποθέτει έγκριση από την Ε.Ε. 

Η Μytilineos πάντως, διά του γενικού διευθυντή της Protergia Ντίνου Μπενρουμπή, δεσμεύθηκε χθες έναντι του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ότι θα κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για όλο το 2021, απόφαση που η διοίκηση της εταιρείας έλαβε στο πλαίσιο της στήριξης τόσο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πιέζονται από την πανδημία όσο και της κομβικής για την απελευθέρωση της αγοράς μεταρρύθμισης του target model, το οποίο κατά κοινή εκτίμηση βρίσκεται σε ένα πολύ αρχικό στάδιο και χρειάζεται χρόνο για να βρει τις ισορροπίες του, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Protergia αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως σήμερα ότι τα τιμολόγια του Νοεμβρίου θα παραμείνουν σταθερά για όλο το 2021. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή