Μεγαλύτερες επενδύσεις από φαρμακοβιομηχανίες λόγω συμψηφισμού clawback

Μεγαλύτερες επενδύσεις από φαρμακοβιομηχανίες λόγω συμψηφισμού clawback

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις που μπορούν να ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ «ξεκλειδώνει» η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τον συμψηφισμό του clawback με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και με δαπάνες που αφορούν παραγωγικές επενδύσεις. Οπως ανέφερε ο Θεόδωρος Τρύφων, co-CEO της φαρμακοβιομηχανίας Elpen και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στο 31ο ετήσιο συνέδριο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το συγκεκριμένο κίνητρο λειτούργησε θετικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες, παρότι πέρυσι το ποσό του συμψηφισμού περιορίστηκε στα 50 εκατ. Ο ίδιος επισήμανε ότι φέτος, που ο συμψηφισμός του clawback με τις δαπάνες θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, θα φέρει επενδύσεις άνω των 220 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι 10-12 νέες παραγωγικές μονάδες, πολλές από τις οποίες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημιουργηθούν 18 νέα ερευνητικά κέντρα/τμήματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες. «Υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε εξέλιξη, που έχουν ως στόχο να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί διεθνώς την επόμενη δεκαετία», ανέφερε ο κ. Τρύφων. Σημειώνεται ότι το clawback αποτελεί για τις φαρμακευτικές εταιρείες ένα μέτρο έμμεσης φορολόγησης, το οποίο καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρείες στο Δημόσιο όταν παρατηρείται υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Οπως έχουν επισημάνει, οι συνολικές επιβαρύνσεις μπορούν να φτάσουν το 70% του τζίρου τους. 

Στο πάνελ της συζήτησης, με θέμα τον κλάδο της υγείας ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, συμμετείχαν επίσης ο Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, o Θεόδωρος Λιακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Ελλάδος και ο Ορέστης Καβαλάκης, γενικός γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στις δύο επενδύσεις που πραγματοποιεί η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου hub που ανακοίνωσε ο κ. Μπουρλά. Πρόκειται για κέντρο υπηρεσιών που θα αφορά τις εσωτερικές λειτουργίες της φαρμακευτικής εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ο Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και CEO της Pfizer, ανακοίνωσε την ίδρυση και δεύτερου hub στη συμπρωτεύουσα, το οποίο σε πρώτη φάση προβλέπεται να δημιουργήσει 350 νέες θέσεις εργασίας. 

Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι οι κλινικές μελέτες αποτελούν έναν κλάδο στον οποίο η χώρα πρέπει να επενδύσει, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη επενδύονται γύρω στα 35 δισ. στη διενέργεια κλινικών μελετών, από τα οποία η χώρα μας απορροφά μόνο τα 40 εκατ. ευρώ. Κατά τον ίδιο, για να φθάσει αυτό το ποσό στα 250 εκατ. θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης των συμβάσεων αλλά και να εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικές υπογραφές. Τέλος, ο κ. Λιακόπουλος επισήμανε ότι για να έρθουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας θα πρέπει να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, τονίζοντας και την αναγκαιότητα της σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή