Σε υψηλά 10 μηνών μετά το νέο ράλι

Σε υψηλά 10 μηνών μετά το νέο ράλι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα ισχυρή άνοδο και άλμα στις τράπεζες έκλεισε η ελληνική αγορά την Παρασκευή, με το ράλι του τελευταίου διαστήματος να μη φαίνεται ότι φοβίζει τους αγοραστές, οι οποίοι συνεχίζουν να… αυξάνονται. Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετράει πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να έχει εκτοξευθεί κατά σχεδόν 40% και τον τραπεζικό κατά σχεδόν… 100%, ενώ ο τζίρος κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και όλο το φάσμα του ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών εμφανίζει αξιόλογες αποδόσεις. Οι πιέσεις κατοχύρωσης κερδών δεν φαίνεται να «ακουμπούν» το Χ.Α., το οποίο έχει βάλει πλώρη για την επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας, αν φυσικά το επιτρέψει το διεθνές περιβάλλον, αλλά και η «απάντηση» των επενδυτών στις εξελίξεις της κρίσιμης για το Ταμείο Ανάκαμψης Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,36% στις 784,95 μονάδες και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας των 789,42 μονάδων (+2,95%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,61 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,62%, στις 1.882,60 μονάδες, στο +1,81% και στις 1.052,29 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ άλμα 5,56% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας στις 470,22 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,6% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 17,30%.

Η υποψία εισόδου νέων παικτών στην αγορά αρχίζει να επιβεβαιώνεται, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, αφενός από τις ανακοινώσεις εισόδου της Capitan στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, αφετέρου από τη συμμετοχή ρεκόρ των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην τηλεδιάσκεψη του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη. Η είσοδος νέου χρήματος αποτελεί βασική παράμετρο για τη συστηματική άνοδο των τιμών, η ποιότητα ωστόσο των νέων παικτών είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς ο ορίζοντας διακράτησης αλλάζει, συμβαδίζοντας με την προοπτική του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ούτε τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τις διαθέσεις και να διορθώσουν μετριοπαθώς τα υψηλά 10 μηνών που καταγράφει το Χ.Α. Η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών μεταξύ τραπεζών και εμποροβιομηχανικών τίτλων έχει συμβάλει στην ομαλή απορρόφηση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, που σε άλλες συνθήκες σηματοδοτούσε και το τέλος της τάσης. Πίσω από όλα βρίσκονται η προοπτική του εμβολίου και η πίστη ότι μετά την άνοιξη η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή