Η προοπτική των εμβολίων ενισχύει το ευρώ

Η προοπτική των εμβολίων ενισχύει το ευρώ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικές, ενισχύοντας την αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στην επόμενη χρονιά. Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού –αυτό που ανέπτυξαν οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech– με τους πρώτους εμβολιασμούς να προγραμματίζεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εταιρείες οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μείωσαν στο μισό τον στόχο για την παραγωγή του εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους (στα 50 εκατ.) λόγω στενότητας στην προμήθεια των δραστικών ουσιών, καθώς και καθυστέρησης στις κλινικές δοκιμές, έχουν επίσης καταθέσει αίτημα κατεπείγουσας έγκρισης του εμβολίου τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή του μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι η διανομή του εμβολίου ενδέχεται να αρχίσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιανουάριο. Ο ΕΜΑ αναμένεται, επίσης, να γνωστοποιήσει το συμπέρασμα της αξιολόγησής του για το εμβόλιο της Moderna μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ενώ οι διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου, αποτελώντας πιθανότατα το δεύτερο εμβόλιο που θα αρχίσει να χορηγείται στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, οι διαβουλεύσεις για νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ (ύψους 908 δισ. δολ., σύμφωνα με δημοσιεύματα) έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Η αγορά αισιοδοξεί για ενδεχόμενη συμφωνία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο σύντομα, ίσως και πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος Tζo Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου, αφού η οικονομία εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτη λόγω της πανδημίας, ιδίως καθώς μια σειρά δανειοδοτικών προγραμμάτων που είχαν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλαν στη διατήρηση θετικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους δείκτες S&P500 και NASDAQ στη Wall Street να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ και Γερμανίας έχασαν έδαφος. Στα αγορές συναλλάγματος, το θετικό επενδυτικό κλίμα διατήρησε υπό πίεση το δολάριο ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της ισοτιμίας ευρώ/δολ. για τρίτη εβδομάδα. Εν μέσω απουσίας δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ για τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία από τη συνεχιζόμενη ενδυνάμωση του ευρώ, η ισοτιμία κατέγραψε νέο υψηλό 2,5 ετών 1,2177 την Παρασκευή, σημειώνοντας κέρδη 1,7% σε εβδομαδιαία βάση και 8,5% από τις αρχές του έτους.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή