Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην Ευρώπη

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην Ευρώπη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στα περισσότερα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, ευρωπαϊκά και μη, καθώς η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο έχει αποθαρρύνει τους επενδυτές από την ανάληψη κινδύνου.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Βρετανίας που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο, καθώς η αβεβαιότητα για την έκβαση των συνομιλιών πίεσε πτωτικά τη στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε κατά 1%, αντιστρέφοντας πλήρως το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν η στερλίνα σημείωσε άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών.

Η είδηση που επηρέασε εξίσου καταλυτικά τις ευρωπαϊκές αγορές αφορούσε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 10 αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, τους οποίους κατηγορεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ. Ακολούθησε υποχώρηση κατά 1,7% του δείκτη που παρακολουθεί τις τράπεζες, καθώς υποχωρούσαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 έκλεισε έτσι με υποχώρηση 0,3% και ο ευαίσθητος σε εξελίξεις σχετικές με το διεθνές εμπόριο δείκτης Xetra DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,21%. Παράλληλα, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,62%, ενώ ο FTSE MIB του Μιλάνου με μικρές απώλειες 0,32%

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στον οποίο πλειοψηφούν εξαγωγικές επιχειρήσεις και ωφελούνται από την υποχώρηση της στερλίνας έκλεισε οριακά σε θετικό πρόσημο με ισχνά κέρδη 0,08%. «Είναι προς το οικονομικό συμφέρον και των δύο πλευρών να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, αλλά δεν φαίνεται τόσο πιθανό κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», είπε ο Ντέιβιν Μάντεν, αναλυτής της CMC Markets, σχολιάζοντας την ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

Σημειωτέον, πάντως, ότι η συνεδρίαση είχε αρχίσει με άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, που παρέμεναν στο θετικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και των προσδοκιών για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά τους εμβολιασμούς, ενώ στο μεταξύ ενισχύθηκαν και οι προσδοκίες για νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Στις ΗΠΑ, αργά χθες το βράδυ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,72% και ο S&P 500 κατά 0,41%. Αντιθέτως, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραφε άνοδο 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή