Στήριξη από ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα και το 2021

Στήριξη από ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα και το 2021

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιλογές και τα σενάρια σχετικά με τις κρίσιμες ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη, καθώς και τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής της, εξετάζει η Société Générale. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η κεντρική τράπεζα θα καλύψει με το παραπάνω τις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου το επόμενο έτος, τις οποίες τοποθετηθεί στα 10 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογα με τη χρήση των πόρων του προγράμματος πανδημίας PEPP θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους από 15 έως 22 δισ. ευρώ.

Ηδη, από την αρχή του προγράμματος τον Μάρτιο και έως το τέλος του 2020, οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ τοποθετούνται σε περίπου 18 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, με το πρόγραμμα να τελειώνει τον Ιούνιο του 2021 και το τρέχον μέγεθός του στο 1,35 τρισ. ευρώ, οι αγορές ελληνικών ομολόγων υπό το PEPP το επόμενο έτος τοποθετούνται κοντά στα 10 δισ. ευρώ επιπλέον. Με δεδομένη, ωστόσο, την αύξηση του μεγέθους του και ανάλογα με τη χρήση των πόρων του προγράμματος που θα κάνει η ΕΚΤ (πλήρη ή μερική), θα ενισχυθούν στα 15-22 δισ. ευρώ το 2021 και έτσι οι συνολικές αγορές ελληνικών τίτλων υπό το PEPP εκτιμώνται στα 33-40 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει η Société Générale, η αγορά αναμένει σε μέσο όρο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ του PEPP και χρονική επέκτασή του έως τα τέλη του 2021 τουλάχιστον. Η γαλλική τράπεζα εκτιμά πως η αύξηση θα κινηθεί στα 600 εκατ. ευρώ, φέρνοντας το συνολικό μέγεθος του προγράμματος στο 1,95 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιζ. Σνάμπελ, ότι λόγω της υψηλής αβεβαιότητα γύρω από την οικονομία και τις ήδη πολύ ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες η προσοχή της ΕΚΤ πρέπει να στραφεί στη διατήρηση αυτών των συνθηκών παρά την περαιτέρω «χαλάρωσή» τους, η ΕΚΤ μπορεί να μην κάνει πλήρη χρήση του φακέλου του PEPP. Σε αυτή την περίπτωση θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ το 2021 συνολικά, έναντι 22 δισ. εάν εξαντλούσε το «πακέτο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή