Εκτόξευση ανάπτυξης φέρνουν τα εμβόλια

Εκτόξευση ανάπτυξης φέρνουν τα εμβόλια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους μεγαλύτερους κερδισμένους από τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η ύπαρξη αποτελεσματικών εμβολίων και η επιστροφή στην κανονικότητα τοποθετούν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι. Παρά τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου και παρά την ύφεση που αναμένεται στο δ΄ τρίμηνο και στο σύνολο του 2020, η Ελλάδα αναμένεται να ξεχωρίσει το 2021, κυρίως λόγω του μεγάλου σοκ που δέχθηκε η οικονομία φέτος μέσω του τουρισμού.

Η Oxford Economics προβλέπει μάλιστα πως η Ελλάδα θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάκαμψη ΑΕΠ διεθνώς στο δ΄ τρίμηνο του 2021, σε ετήσια βάση, η οποία τοποθετείται άνω του 16%. 

Γενικότερα ο οίκος εκτιμά πως, χάρη και στην ύπαρξη εμβολίων, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος θα είναι ο ταχύτερος των τελευταίων 40 ετών, ενώ «βλέπει» άρση των περισσότερων μέτρων περιορισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες τον Μάρτιο – Απρίλιο, κάτι που θα πυροδοτήσει μίνι οικονομική «έκρηξη» από τα μέσα του έτους. Μεγάλος κερδισμένος αυτής της ώθησης θα είναι η περιοχή της Ευρώπης, με την οικονομική δραστηριότητα να επιστρέφει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα στο γ΄ τρίμηνο του έτους. 

Οι οικονομίες που επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και που δέχθηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα στο ΑΕΠ, καθώς και αυτές που θα επωφεληθούν από την επιστροφή του τουρισμού, είναι εκείνες που θα σημειώσουν την πιο ισχυρή ανάκαμψη, με πρώτη την Ελλάδα, εκτιμά ο οίκος.

Στους περισσότερο ωφελημένους της μετά COVID-19 εποχής τοποθετεί και η Citi την Ελλάδα. Οπως σημειώνει, η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την κατατάσσει στις χώρες που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη από το σοκ της πανδημίας, παρά τη σχετικά καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στο εσωτερικό. 

Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί πιο έντονα από άλλες χώρες από τη διανομή εμβολίων και την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς οι τουριστικές ροές και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αναμένεται να ανακάμψουν απότομα, ενώ σημαντικό «όπλο» της χώρας παραμένει το γεγονός ότι αποτελεί έναν από κύριους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή