Ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των κρατών-μελών δημιουργεί η ΕΚΤ

Ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των κρατών-μελών δημιουργεί η ΕΚΤ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Μάρτιο, όταν η οικονομία της Ευρωζώνης βυθιζόταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε την «γκάφα» να δηλώσει πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων. Οδήγησε, έτσι, προσωρινά σε άνοδο τα spreads των ιταλικών ομολόγων. Μεσολάβησε η αποφασιστική πολιτική που υιοθέτησε η Τράπεζα για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης με ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Εννέα μήνες αργότερα οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι πως έχει πλήρως αναθεωρήσει την άποψή της αυτή και πως υπό την ηγεσία της η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι κι αν χρειαστεί για να «κλείσουν τα spreads».

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα, τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας έχουν συμπιεστεί από την αδιάκοπη ζήτηση για ομόλογα υψηλού ρίσκου. Την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η Ισπανία δεν απέχει πολύ από κάτι τέτοιο, ενώ η Ιταλία, η τελευταία μεγάλη αγορά της Ευρωζώνης που προσφέρει θετικές αποδόσεις στα ομόλογά της, έχει επίσης δει τα spreads του δικού της χρέους να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την κρίση χρέους πριν από μία δεκαετία.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται πως η ΕΚΤ θα επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα κατά ακόμη 500 δισ. ευρώ. Και οι επενδυτές αισθάνονται όλο και πιο άνετα όταν έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα της ευρωπαϊκής Περιφέρειας, αν και η αντίδραση των κυβερνήσεων στην πανδημία έχει οδηγήσει το χρέος τους στα ύψη. 

«Η δέσμευση της Τράπεζας να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα spreads έχει εντυπωσιάσει την αγορά φέτος», σχολιάζει μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα η Σάντρα Χόλντγουορθ, διευθυντικό στέλεχος στην Aegon Asset Management. Διαφορετικά, «γιατί να αγοράσει κανείς πορτογαλικά ή ιταλικά ομόλογα αν ξέρει ότι δεν έχουν τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας;».

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως ώς τώρα η ΕΚΤ έχει αποφύγει να δηλώσει ότι είναι επιθυμητό κάποιο συγκεκριμένο ύψος αποδόσεων κρατικών ομολόγων. 

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, στέλεχος της Τράπεζας, δήλωσε προ ημερών πως μεταξύ των μελών της δεν έχει ποτέ συζητηθεί θέμα «ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων», κάποια πολιτική για να κρατηθεί υπό έλεγχο το κόστος του δανεισμού των χωρών. Για πολλούς επενδυτές, όμως, η δέσμευση της κ. Λαγκάρντ να διατηρήσει «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» ισοδυναμεί ακριβώς με μια τέτοια πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή