Επενδύσεις με άρωμα γυναίκας και πολύ υψηλές αποδόσεις

Επενδύσεις με άρωμα γυναίκας και πολύ υψηλές αποδόσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Tο Baillie Gifford, επενδυτικό κεφάλαιο με ιστορία 112 χρόνων, διοικείται αποκλειστικά από γυναίκες. Εστιάζει στον τομέα περίθαλψης, όπου έχει πολύ καλές αποδόσεις, 65% φέτος, ξεπερνώντας σαφώς τις επιδόσεις του υπόλοιπου κλάδου. Κι ένας από τους λόγους των αποτελεσμάτων αυτών ήταν ότι οι επικεφαλής του είχαν τη διορατικότητα να επενδύσουν στη μετοχή της Moderna, μιας εκ των βιοτεχνολογικών εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η εν λόγω μετοχή εμφανίζει θεαματική πορεία από τις αρχές του χρόνου, μια και η άνοδός της είναι της τάξης σχεδόν του 700% χάρις στις επιτυχημένες δοκιμές του εμβολίου. Οπως εξηγεί η διευθύντρια του fund Baillie Gifford, Τζούλια Αντζελες, «ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης της Moderna είναι πως αυτή βρίσκεται στη βάση του ελέγχου της βιολογίας και πως ό,τι μπορεί να κωδικοποιηθεί εκείνη θα το αναπαραγάγει». Πρώτη φορά που η κ. Αντζελες επένδυσε στη συγκεκριμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας ήταν το 2018, όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο. «Πίστευα πως η Moderna μπορούσε να αποδειχθεί μία από εκείνες τις πραγματικά μοναδικές επιχειρήσεις που μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ βιοτεχνολογίας και τεχνολογίας».

Η πανδημία του κορωνοϊού ώθησε επενδυτές να στοιχηματίσουν στους θεωρούμενους νικητές, δηλαδή στις εταιρείες που θα κατέληγαν στην παρασκευή εμβολίου. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται η αμερικανική Pfizer, κορυφαία στη διεθνή φαρμακοβιομηχανία, με τη γερμανική συνεργάτιδά της BioNTech, των οποίων οι μετοχές εκτινάχθηκαν τον Νοέμβριο, αναφέρει το Bloomberg. Ωστόσο, και πάλι οι επιδόσεις των επενδυτικών κεφαλαίων Baillie Gifford με έδρα το Εδιμβούργο βρίσκονται πολύ μπροστά από τα αμέσως επόμενα στην κατάταξη κεφάλαια στην Ευρώπη, των οποίων οι αποδόσεις από τις αρχές του έτους έως τον Νοέμβριο κυμαίνονται από 13% έως 45%. Συνολικά, πάντως, η πανδημία είχε αμφίσημες επιπτώσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Πολλοί ασθενούντες από άλλα νοσήματα δεν πλησίασαν ούτε στα τμήματα για τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων ούτε στα ιατρεία των γιατρών, φοβούμενοι μήπως μολυνθούν. 

Αυτό λειτούργησε προς όφελος του Baillie Gifford, διότι είχε επενδύσει σε εταιρείες όπως η ιαπωνική Μ3, που συνδράμει γιατρούς, φαρμακευτικές εταιρείες και ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία πληροφόρηση μέσω Διαδικτύου – κι αυτό αποδείχθηκε ανεκτίμητο μέσα στην πανδημία και στην επιβληθείσα καραντίνα. Η τιμή της μετοχής της Μ3 σχεδόν τριπλασιάστηκε τον Νοέμβριο, ενώ επενδύσεις έχει κάνει το fund και στην Teladoc Health, η οποία κάνει διαγνώσεις με τη χρήση βίντεο. Οπως χαρακτηριστικά παρατηρεί η Τζούλια Αντζελες, «όλες οι επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στο Διαδίκτυο και απορρόφησαν τη ζήτηση, που σε άλλες εποχές θα αφορούσε τις διά ζώσης συναντήσεις και επαφές, παρουσιάζουν εκρηκτική άνοδο, κι αυτή θα συνεχιστεί περαιτέρω». Και προσθέτει: «Ολη, λοιπόν, η διαθέσιμη τεχνολογία θα συμβάλει στο να εφευρεθεί εκ νέου το σύστημα υπηρεσιών υγείας».

Η Τζούλια Αντζελες, γεννημένη στη Λευκορωσία, διοικεί τα επενδυτικά κεφάλαια Baillie Gifford μαζί με τη Ρωσίδα Μαρίνα Ρέκορντ. Η τελευταία εδώ και 12 χρόνια αναλαμβάνει για την εταιρεία τις αναλύσεις των επιχειρήσεων οι οποίες φέρεται να ενδιαφέρουν τα κεφάλαια ως επενδυτικοί στόχοι. Μαζί τους συνεργάζεται και η Βιετναμένα Ρόουζ Νγκιγιέν, της οποίας οι γονείς είναι φαρμακοποιοί και ο σύντροφός της γιατρός. Η γυναικεία διοικητική ομάδα αναζητεί «κρυμμένα διαμάντια» παρακολουθώντας ιατρικά συνέδρια, χτίζοντας ουσιαστικές σχέσεις με επιστήμονες και συζητώντας με επενδυτές καινοτομικών κεφαλαίων, ώστε να αντιληφθούν τις τάσεις της αγοράς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT