ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 3 δόσεις το δώρο Χριστουγέννων για τις αναστολές

Σε 3 δόσεις το δώρο Χριστουγέννων  για τις αναστολές

Δώρο Χριστουγέννων σε τρεις δόσεις, οι δύο έως τις 21 Δεκεμβρίου και η τρίτη το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, θα λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί μία ή και περισσότερες φορές σε αναστολή το χρονικό διάστημα 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και ορίζει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν:  

α) Εως τις 21 Δεκεμβρίου, από τους εργοδότες, το ποσό του δώρου που αντιστοιχεί στα διαστήματα κατά τα οποία εργάζονταν μεταξύ της 1η Μαΐου και της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Ο υπολογισμός θα γίνει επί του ονομαστικού τους μισθού.

β) Επίσης έως τις 21 Δεκεμβρίου, από το κράτος, την αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολών από την 1η Μαΐου έως τις 30 Νοεμβρίου. Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το ύψος της ειδικής αποζημίωσης που έλαβαν.

γ) Εως τις 31 Ιανουαρίου του 2021 θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του δώρου που αφορά τις αναστολές για τον μήνα Δεκέμβριο, ήτοι το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020. 

Διορθώσεις για τα 800 ευρώ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εργαζομένων των οποίων οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή και οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή, που δεν έλαβαν την ειδική αποζημίωση των έως 800 ευρώ για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα λάθη έγιναν κατά κύριο λόγο από τους λογιστές των επιχειρήσεων, οι οποίες ενώ είναι κλειστές δήλωσαν στην «Εργάνη» ότι είναι πληττόμενες. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 15.000 τέτοιες περιπτώσεις έχουν ήδη διορθωθεί στο σύστημα και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν, πιθανότατα μαζί με τους εργαζομένους στις πληττόμενες επιχειρήσεις, το διάστημα 15 και 16 Δεκεμβρίου. Ακόμη δε, και μετά τις πληρωμές, ο κ. Βρούτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν συμπληρωματικές – διορθωτικές δηλώσεις, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.