Πράσινο φως για αυξήσεις στις συντάξεις λόγω νέων ποσοστών αναπλήρωσης

Πράσινο φως για αυξήσεις στις συντάξεις λόγω νέων ποσοστών αναπλήρωσης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το 2021 μετατίθεται η καταβολή των νέων, αυξημένων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, καθώς και των αναδρομικών ποσών για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 και εφεξής, καθώς μόλις χθες εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος για τον επανυπολογισμό των παροχών με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. 

Μάλιστα, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται, η εγκύκλιος που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αφορά τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Για τους υπόλοιπους, παλαιούς ασφαλισμένους που η σύνταξή τους καταβαλλόταν και πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, αναμένεται νέα εγκύκλιος. Στην πράξη, η εγκύκλιος αφορά τον από 1η Οκτωβρίου 2019 επανυπολογισμό των συντάξεων που έχουν απονεμηθεί από 13 Μαΐου του 2016 έως και 30 Σεπτεμβρίου του 2019 και ξεκαθαρίζει ότι για όλες τις νέες συντάξεις θα υπάρξει διπλός επανυπολογισμός:  

• Για την περίοδο από την έναρξη καταβολής της σύνταξης μέχρι τις 30.9.2019.
• Για την περίοδο από 1.10.2019 και έπειτα.  

Το ποσό ανά περίοδο προκύπτει από δύο υπολογισμούς:

α) Πρώτος υπολογισμός για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και έως την 30.9.2019 με βάση τα παλαιά ποσοστά αναπλήρωσης.

β) Δεύτερος υπολογισμός για το χρονικό διάστημα από 1.10.2019 και εφεξής με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Θα γίνεται σύγκριση των ποσών που προκύπτουν από τον πρώτο και τον δεύτερο υπολογισμό και τελικά θα καθορίζεται το νέο καταβαλλόμενο από 1.10.2019 ποσό.

Στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ο τρόπος με τον οποίο οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα χειριστούν τις συντάξεις που αφορούν αιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως αυτές κατατέθηκαν κατά το διάστημα 2016-2018 και διατηρούν προσωπική διαφορά, λόγω της τριετούς μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Στην πράξη, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι θα επανυπολογιστούν και οι προσωπικές τους διαφορές. Οσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 30.9.2019 θα εκδοθεί απόφαση απονομής με βάση τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης για το διάστημα μέχρι 30.9.2019, και θα καταχωριστεί άμεσα και ο νέος υπολογισμός του ποσού 
από 1.10.2019.

Για τις ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών, κατά τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης καθιερώνονται αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, πέραν των νέων ποσοστών για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας μετά το 44ο έτος. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης από το 45ο έτος, ανέρχεται σε 1,50% επιπλέον του 0,50% και διαμορφώνεται συνολικά σε 2%.

Να σημειωθεί ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Φεβρουαρίου (νόμος Βρούτση) και μετά την απόφαση του ΣτΕ, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Σε εφαρμογή αυτής της διάταξης, ο επανυπολογισμός αναμένεται να οδηγήσει σε πραγματικές αυξήσεις κυρίως για τους νέους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά και σε λογιστικές αυξήσεις, για τους παλαιούς συνταξιούχους με «αρνητική προσωπική διαφορά».  

Σε κάθε περίπτωση για τον υπολογισμό των αυξήσεων συγκρίνονται τα καθαρά προ φόρου ποσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή