Χρηματιστήριο: Έκανε το 14×14 με ράλι – ρεκόρ

Χρηματιστήριο: Έκανε το 14×14 με ράλι – ρεκόρ

Πάνω από 110 εκατ. ευρώ ο τζίρος

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη 14η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας ένα από τα μακροβιότερα ράλι όλων των εποχών. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης έριξε και το «φράγμα» των 800 μονάδων, δοκιμάζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,61% και διαμορφώθηκε στις 796,01 μονάδες, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας. Κι αυτό, διότι η αγοραστική κόπωση και οι προσπάθειες διόρθωσης περιόρισαν την ανοδική τάση, η οποία έφθασε να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη έως και τις 804 μονάδες, δηλαδή την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών.

Το ανοδικό momentum συνοδεύτηκε κι από υψηλό τζίρο, ο οποίος ορίστηκε στα 111,1 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί αντάλλαξαν χέρια περισσότερα από 71 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε σε 53,2 δισ. ευρώ.

Συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις οι τράπεζες 

Από την πλευρά του, ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε τις υψηλές πτήσεις, υπερβαίνοντας και το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων και περιορίζοντας ακόμη περισσότερα τη ζημιά του 2020. Χαρακτηριστικά, ο κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,54% και διαμορφώθηκε στις 512,40 μονάδες.

Από τους τραπεζικούς τίτλους ξεχώρισε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε με άνοδο άνω του 4%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινήθηκε σταθερά άνω των 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +4,11% 0,937 ευρώ
  • Attica Bank +0,42% 0,238 ευρώ
  • Eurobank +3,77% 0,605 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,07% 2,08 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,27% 1,305 ευρώ.

Ράλι 10% για την Aegean 

Όσον αφορά το ταμπλό, πέραν των τραπεζικών τίτλων, ξεχώρισε το +9,5% στη μετοχή της Aegean, ως απόρροια των προσδοκιών για βελτίωση των οικονομικών δεικτών, καθώς και το +4% στη μετοχή του ΟΛΠ, μετά την ανακοίνωση της νέας επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά. Κατά σχεδόν 4% ενισχύθηκε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του Γρ. Σαράντη διόρθωση κατά 2%, ενώ απώλειες της τάξης του 2,50% εμφάνισε και η μετοχή του ΟΤΕ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Mytilineos, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και Jumbo εμφάνισαν κάμψη της τάξης του 1%. Συνολικά, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 47 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 22 παρέμειναν αμετάβλητες.  

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε τζίρο συναλλαγών

  • Εθνική Τράπεζα +3,07% 26,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -2,46% 16,2 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank 4,11% 15,8 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +3,77% 12,1 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,27% 8,6 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές σε όγκο συναλλαγών

  • Eurobank +3,77% 20,2 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank +4,11% 17 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +3,07% 12,7 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +2,27% 6,5 εκατ. τεμάχια
  • MIG -2,47% 5 εκατ. τεμάχια

Τι οδηγεί το ράλι

Το ανοδικό ράλι, όπως καθίσταται σαφές, στηρίζεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις ολοένα και περισσότερων διεθνών επενδυτικών οίκων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ενδεικτικά, η Jefferies, σε νέα ανάλυσή της, δηλώνει bullish για την ελληνική αγορά, θεωρώντας ότι συγκαταλέγεται σ’ αυτές που θα υπεραποδώσουν κατά το επόμενο έτος, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών του 2020.

Από την πλευρά της, η Bank of America επιβεβαιώνει ότι οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα των εισηγμένων αναβαθμίζονται με ταχείς ρυθμούς τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα να είναι κατά 2,83 φορές περισσότερες από τις υποβαθμίσεις. Αυτό σημαίνει, διευκρινίζει η αμερικανική τράπεζα, ότι η Ελλάδα είναι η αγορά, η οποία προσελκύει τις περισσότερες αναβαθμίσεις στην κατηγορία της Αναδυόμενες Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ).

Νέα κεφάλαια από το εξωτερικό

«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε να εισέρχονται νέα κεφάλαια από ξένα funds και να επενδύουν μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία είχαν φύγει από το 2014 – 2015» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μιλώντας στο moneyreview.gr. Τα χρήματα αυτά, όπως εξηγεί, παρέχουν σημαντική ρευστότητα, «απεγκλωβίζοντας τα ελληνικά κεφάλαια, τα οποία αποσύρονται από την αγορά και επενδύονται αμέσως εκ νέου». Το γεγονός δε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών συνιστά μια ρηχή αγορά, επιτρέπει τη διατήρηση των ανοδικών τάσεων χωρίς τη μεσολάβηση διορθωτικών κινήσεων. «Γι’ αυτό βλέπουμε μονο-τασικές κινήσεις, οι οποίες επιτρέπουν τη συνεχή ανοδική κίνηση, χωρίς το Χ.Α. να βγάζει διόρθωση» επισημαίνει ο έμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής.

Την ίδια ώρα, τα θετικά νέα για την ελληνική αγορά δεν σταματούν εδώ. Μόλις σήμερα, φαίνεται ότι επήλθε συμβιβασμός στις τάξεις των χωρών της Ε.Ε. για την εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα διοχετευτούν στην Ελλάδα κεφάλαια, ύψους τουλάχιστον 32 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα την τόνωση των επενδύσεων και τη στήριξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Οι ξένοι ποντάρουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται εισροή χρήματος στην ελληνική οικονομία, ένα σχέδιο εν είδει Μάρσαλ» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαράκης, αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις του μεγάλοπνοου αναπτυξιακού project της Κομισιόν.

Ο δρόμος προς τα επίπεδα του 2014

Αυτή τη στιγμή, το Χρηματιστήριο Αθηνών απέχει περίπου 150 μονάδες (κατά 15%) από το υψηλό έτους, το οποίο είχε σημειωθεί στις 24 Ιανουαρίου (949,20 μονάδες), με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε επίπεδα κατά 70% υψηλότερα από το χαμηλό έτους των 469 μονάδων (17/3). Κατά τους τελευταίους έξι μήνες δε, η άνοδος του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη αγγίζει το 45%, ενώ κατά τις τελευταίες 30 ημέρες καθορίζεται στο εντυπωσιακό 35%. Μάλιστα, δεδομένου ότι οι τράπεζες υπολείπονται του υψηλού έτους κατά σχεδόν 40%, ο κ. Ζαχαράκης δεν αποκλείει μια ακόμη μεγαλύτερη ανοδική τάση. Άλλωστε, μεσομακροπρόθεσμα η τάση έχει αλλάξει προς το καλύτερο, γεγονός το οποίο οδηγεί την αγορά σε επίπεδα τα οποία είχαμε να δούμε από το 2014.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή