Σταθεροποιητικές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια

Σταθεροποιητικές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε μικρή άνοδο έκλεισαν χθες οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ πτώση σημείωναν προ του κλεισίματος οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Η έντονη ευφορία ενόψει δυνητικού νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ και η αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο εμβόλιο του κορωνοϊού εξασθένησαν, ώς ένα βαθμό και λόγω των νέων αυξημένων κρουσμάτων.

Συν τοις άλλοις, το επενδυτικό κοινό τελεί σε στάση αναμονής ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων την ύστατη ώρα για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών – Βρετανίας, η οποία θα διέπει το μεταξύ τους εμπόριο του σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων μετά την αποχώρηση της τελευταίας από την Ε.Ε. Επιπλέον, το βλέμμα του είναι στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίασή του με κέρδη 0,32%, με 0,08% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με 0,47% ο DAX στη Φρανκφούρτη και με 0,09% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Απώλειες εμφάνισαν ο CAC 40 και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κλείνοντας με -0,25% και -0,38% αντιστοίχως. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 πριν από τη λήξη των συναλλαγών είχαν κάμψη 0,32% και 0,73% αντιστοίχως.

Αν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πλησίον των συνομιλιών Βρυξελλών – Λονδίνου εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την επιτυχή έκβασή τους τρεις εβδομάδες προ της εξόδου της Βρετανίας, οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Αν και δεν θα έπρεπε να περιμένουμε εξελίξεις από τη συνάντηση Μπόρις Τζόνσον – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο, η προσθήκη στη διεργασία και των διαπραγματευτών Ντέιβιντ Φροστ και Μισέλ Μπαρνιέ δίνει ελπίδες», όπως παρατηρεί ο αρμόδιος μακροστρατηγικής μετοχών στην TS Lombard, Ολιβερ Μπρέναν. «Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας πως εντέλει μια διμερής εμπορική συμφωνία είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε.

Τέλος, στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για την προώθηση νέου προγράμματος στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, υπήρξε δυσμενής εξέλιξη. O πρόεδρος της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ, δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί δεν δέχθηκαν να μη συμπεριληφθούν, όπως εκείνος ζήτησε, ορισμένα θέματα στο νέο πρόγραμμα και απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Οικονομικών για ελαφρά αύξησή του στα 916 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή