Ισχυρή ανάκαμψη το 2021 «βλέπουν» ξένοι αναλυτές

Ισχυρή ανάκαμψη το 2021 «βλέπουν» ξένοι αναλυτές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους πρωταγωνιστές της ανάκαμψης του 2021 τοποθετούν οι διεθνείς οίκοι την Ελλάδα, καθώς το εμβόλιο φέρνει το ριμπάουντ του τουρισμού νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν και έτσι το μειονέκτημα του 2020 θα μετατραπεί στο μεγάλο πλεονέκτημα του νέου έτους. 

Παράλληλα, η ισχυρή απάντηση που έχουν δώσει η Ε.Ε. και η ΕΚΤ στην πανδημία, σε συνδυασμό με τα ειδικά «όπλα» που διαθέτει η Ελλάδα, όπως τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, τοποθετούν τη χώρα στους νικητές της «αλλαγής του παιχνιδιού» που θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Ετσι, ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings και η Capital Economics τοποθετούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 4,5% το 2021, ενώ η Jefferies συνεχίζει να εκτιμά πως η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο και στο άνοιγμα εκ νέου των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Scope

Οπως σημειώνει η Scope, τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές για τον περιορισμό της πανδημίας, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, καθώς και η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση (από Ε.Ε. και ΕΚΤ) θέτουν τις βάσεις για την ισχυρή ανάκαμψη του 2021. Ο οίκος προβλέπει πως φέτος η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 10%, μια πρόβλεψη η οποία λαμβάνει υπόψη το νέο lockdown.

Παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, προσθέτει η Scope, στηρίζοντας τις θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση BB. 

Παράλληλα, η οριστικοποίηση του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα υποστηρίξει τη μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης της χώρας είναι μηδενικοί λόγω και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, το οποίο καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες έκδοσης χρέους για το 2021, ενώ το σημαντικό ταμειακό «μαξιλάρι» που διαθέτει η κυβέρνηση θα μπορούσε από μόνο του να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης έως το τέλος του 2022.

Capital Economics

Από την πλευρά της, η Capital Economics σημειώνει πως το δεύτερο lockdown σημαίνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα αντιστραφεί στο τέταρτο τρίμηνο, οδηγώντας σε ύφεση 1,5% σε τριμηνιαία βάση, που μεταφράζεται σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,7% το 2020, ενώ το ξεκίνημα του 2021 πιθανολογείται ότι θα είναι αδύναμο. 

Ωστόσο, τα θετικά νέα στο μέτωπο του εμβολίου σημαίνουν ότι θα είναι δυνατή η άρση των περισσότερων περιορισμών κατά τη διάρκεια του β΄ και του γ΄ τριμήνου του 2021 σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και αυτό θα αποτελέσει game changer για τον τουρισμό, με την Ελλάδα να έχει μεγαλύτερο όφελος από ό,τι άλλες χώρες λόγω του σημαντικού «βάρους» του κλάδου στο ΑΕΠ.

Συνεπώς, η Capital Economics προχωράει σε αύξηση των προβλέψεών της για το ΑΕΠ του 2021 κατά 1% και στο +4,5%, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την «ώθηση» από την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, και πλέον αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αντιστρέψει τις απώλειες του 2020 έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Jefferies

Οι χαμένοι του 2020 θα αποτελέσουν τους νικητές του 2021 λόγω των εξελίξεων με τα εμβόλια, εκτιμά η Jefferies και τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή του… βάθρου. Για αυτόν τον λόγο συνεχίζει να δηλώνει αισιόδοξη (bullish) τόσο για την οικονομία όσο και για τις ελληνικές μετοχές. Το μακροοικονομικό τοπίο έχει αναπόφευκτα επιδεινωθεί κατά το παρελθόν έτος, ωστόσο τα προγράμματα της ΕΚΤ (PEPP, TLTRO) έχουν περιορίσει τους όποιους κινδύνους σημαντικής αναταραχής στα ελληνικά assets, όπως τονίζει. Στα πολύ θετικά νέα τοποθετεί τις εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα καθώς και την αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή