Εργασία από το σπίτι για 10 εκατ. Γερμανούς

Εργασία από το σπίτι για 10 εκατ. Γερμανούς

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατη έρευνα του συνδέσμου για την ψηφιακή επιχειρηματικότητα στη Γερμανία, Bitkom, κατέδειξε πως πάνω από 10 εκατ.  άνθρωποι, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, εργάζεται πλέον από το σπίτι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle. Οι πιο πολλοί εκτιμούν τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει αυτή η δυνατότητα, αλλά δεν λείπουν  και τα μειονεκτήματα.

Ο Κλάους Ντόρε, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιένας, εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα η τηλεργασία έχει μάλλον αρνητικές επιπτώσεις, διότι δημιουργεί αυξημένη ανασφάλεια, μειώνει τις κοινωνικές σχέσεις στο περιβάλλον της δουλειάς και επιτείνει το εργασιακό άγχος. Σε αντίθεση με μία σύσκεψη που γίνεται με φυσική παρουσία, η τηλεδιάσκεψη δεν προσφέρει τη δυνατότητα για άμεση αντίδραση με μικρές χειρονομίες και σύντομα σχόλια, που, όμως, έχουν μεγάλη σημασία. Λείπει η επιβεβαίωση που χρειάζεται κανείς για να αξιολογήσει τη δική του παρουσία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανασφάλειες ή επιθετικές συμπεριφορές. «Αυτό που έχει εκλείψει εντελώς είναι το κουτσομπολιό στη κουζίνα, εκεί όπου πας να φτιάξεις καφέ και αλλάζεις και δυο κουβέντες», λέει ο Κλάους Ντόρε. «Εκεί έρχονται οι πιο καλές ιδέες, γιατί η δημιουργικότητα είναι ομαδική υπόθεση».

Οπως προειδοποιεί ο κ. Ντόρε, ο βαθμός της προσωπικής μας αυτονομίας περιορίζεται, διότι εμφανίζονται νέοι μηχανισμοί ελέγχου. Απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο, το 48% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η δουλειά από το σπίτι δεν διευκολύνει  τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενώ ένα ποσοστό 60% βλέπει να συγχέονται επικίνδυνα τα μεταξύ τους όρια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή