Χρηματιστηριακή αξία 100 δισ. για την Airbnb

Χρηματιστηριακή αξία 100 δισ. για την Airbnb

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετοχές της Airbnb, της πλατφόρμας που διασυνδέει ταξιδιώτες και τουρίστες με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και κατοικιών, θα μπορούσαν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση σε τιμή υπερδιπλάσια εκείνης που πουλήθηκαν στην αρχική δημόσια εγγραφή τους. Κι αυτό θα κατέληγε στο να αποτιμηθεί συνολικά η εταιρεία στα 100 δισ. δολάρια και η πρώτη ημέρα εισαγωγής της να σημειώσει ρεκόρ.
Βάσει των πρώτων ενδείξεων η τιμολόγηση θα ξεκινούσε στα 150 δολάρια ανά μετοχή, πολύ πάνω από την τιμή της αρχικής δημόσιας εγγραφής στα 68 δολάρια, όπως τονίζει το Bloomberg. Και αυτά συμβαίνουν, ενώ η πανδημία ξεκίνησε πριν από 10 μήνες και έπληξε τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, ενώ πριν από δυο ημέρες υπερκαλύφθηκε η προσφορά των μετοχών μιας επίσης νεοεισηγμένης εταιρείας τροφοδιανομής, της  DoorDash. «Δεν ξέρω τι άλλο να πω», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, αναφερόμενος στην πιθανή τιμή ανοίγματος  της μετοχής σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είμαι πολύ συγκρατημένος».

Η Airbnb σκόπευε αρχικά να συγκεντρώσει περίπου 3,5 δισ. δολάρια από την εισαγωγή της, ενώ η χαμηλότερη αποτίμηση της χρηματιστηριακής της αξίας ήταν στα 47 δισ. δολάρια, πέραν του εύρους διακύμανσης που της έδινε η αγορά. Με 150 δολάρια τη μετοχή, όμως, η αποτίμηση θα ξεπεράσει τα  100 δισ. δολάρια. Τώρα, η απόφαση να τιμολογήσει την αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών (ΙΡΟ) πέραν του εύρους της αγοράς επηρεάστηκε και από την ανάλογη κίνηση της DoorDash, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Πάντως, ο όγκος στην αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών της DoorDash και της Airbnb υπερέβη το ρεκόρ του μηνός Δεκεμβρίου των 8,3 δισ. δολαρίων, που είχε σημειωθεί το 2001 και το 2003. 

To να μπορέσει, όμως, να διατηρήσει την πολύ υψηλή της αποτίμηση, η Airbnb θα πρέπει να λύσει προβλήματα με τις δραστηριότητές της, όπως είναι μία αύξηση στην καταχώριση οικιών για πάρτι, που ενέχει κινδύνους φθοράς και οικονομικών ζημιών, αλλά και μία αύξηση στις περιπτώσεις επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων, γεγονός, το οποίος στερεί την οικογενειακή ατμόσφαιρα και την οικειότητα, που έκανε διάσημα τα δωμάτια και διαμερίσματά της.

Η Airbnb με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είδε μια ανάκαμψη στις εγχώριες κρατήσεις, αφού παρήλθε η πρώτη περίοδος της πανδημίας, η οποία τις καταβαράθρωσε. «Καμιά χρονιά στην ιστορία μας δεν ήταν τόσο άγρια, τρελή και καθοριστική συνάμα, όπως η φετινή», δήλωσε ο Μπράιαν Τσέσκι. Τα τελευταία 13 χρόνια η Airbnb αναβάθμισε τον χώρο του τουρισμού και των ταξιδίων, έδωσε στους ανθρώπους μια ευκαιρία για εισόδημα, γεννώντας μια εντελώς νέα αγορά υπηρεσιών, που σχετίζονται με ακίνητα και ιδιοκτήτες, επισημαίνει το Bloomberg. Τον Μάρτιο τα σχέδια εισαγωγής της ανεστάλησαν λόγω ιού, ενώ έως τον Απρίλιο οι κρατήσεις δωματίων και οι λοιπές δραστηριότητες είχαν μειωθεί κατά 72%. Η Airbnb διέθεσε πάνω από 1 δισ. δολ. σε ακυρώσεις. Μέχρι τον Ιούνιο, όμως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Τα διεθνή ταξίδια μειώθηκαν, αλλά η ζήτηση για μετακινήσεις εσωτερικού, σε μικρές αποστάσεις και για διαμονή στις 20 κορυφαίες πόλεις των ΗΠΑ, έδειξε να είναι ανθεκτική. Το τρίτο τρίμηνο τα έσοδα της Airbnb μειώθηκαν μόνο κατά 18%, σε σύγκριση με τη σχεδόν 60% πτώση για άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως οι Expedia και Marriott International.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή