Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η λίρα Αγγλίας

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η λίρα Αγγλίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της στις 10 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το συνολικό ποσό του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ, σε 1.850 δισ. ευρώ. Επίσης, παρέτεινε τον χρονικό ορίζοντα του PEPP μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι η υγειονομική κρίση έχει λήξει.

Η επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023, ενώ οι όροι της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ) θα αναπροσαρμοστούν περαιτέρω ως εξής: (i) Παράταση ευνοϊκότερων όρων κατά 12 μήνες, μέχρι τον Ιούνιο 2022, (ii) διενέργεια τριών πρόσθετων πράξεων μεταξύ Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2021 και (iii) αύξηση του ποσού που οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να δανειστούν στο πλαίσιο των ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ από 50% σε 55% του υπολοίπου των επιλέξιμων δανείων τους. Παράλληλα, το Δ.Σ. αποφάσισε να παρατείνει έως τον Ιούνιο 2022 τη διάρκεια της δέσμης των μέτρων χαλάρωσης όσον αφορά τις εξασφαλίσεις που εγκρίθηκαν στις 7 και 22 Απριλίου 2020, ενώ ανακοινώθηκαν τέσσερις πρόσθετες έκτακτες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης λόγω της πανδημίας το 2021 (PELTRO).

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ συνέχισε την ανοδική πορεία του μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να διαπραγματεύεται νωρίς την Παρασκευή κοντά στο υψηλό δυόμισι ετών 1,2177 της προηγούμενης Παρασκευής. Στην άνοδο αυτή συνέβαλε και η συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2021-2027 της Ε.Ε. ύψους 1,82 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ. Η λίρα Αγγλίας σημείωσε σοβαρή πτώση έναντι των βασικών νομισμάτων, μετά τις εκατέρωθεν δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς εμπορική συμφωνία είναι πλέον περισσότερο πιθανή. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία λίρας/δολάριο βρέθηκε σε χαμηλό σχεδόν ενός μήνα 1,3183 στις αγορές της Ασίας την Παρασκευή, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 1,9%. Παράλληλα, το ράλι στα εμπορεύματα έδωσε ώθηση στα δολάρια Αυστραλίας και Καναδά, τα οποία αυξήθηκαν την Παρασκευή σε υψηλά δύο ετών, περίπου, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, η τιμή του πετρελαίου Brent ανήλθε σε υψηλό εννέα μηνών λίγο πάνω από τα 51 δολάρια/βαρέλι την Πέμπτη, καθώς οι επικείμενοι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού ενισχύουν τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2021.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή