Περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις… ξέχασαν τον ΕΝΦΙΑ το 2015

Περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις… ξέχασαν τον ΕΝΦΙΑ το 2015

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις εντόπισε η εφορία που είχαν ξεχάσει να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο έντυπο Ε9 το 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν και τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο προσδιόρισε η εφορία στα 28 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσον όρο, κάθε μία θα κληθεί να πληρώσει περί τις 7.000 ευρώ σε διάστημα 30 ημερών από την ανάρτηση του εκκαθαριστικού στον προσωπικό τους λογαριασμό.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απέστειλε στις 4.000 επιχειρήσεις ειδοποίηση προκειμένου να πληρώσουν τον σχετικό φόρο, ο οποίος υπολογίστηκε κατ’ εκτίμηση. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία ακινήτων που είναι καταχωρισμένα στα ΑΦΜ των εταιρειών. Οπως προκύπτει από την απόφαση, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ να υποβάλουν δήλωση Ε9 στοιχείων ακινήτων και, στην περίπτωση που το υπολογιζόμενο ποσό βάσει της δήλωσης είναι χαμηλότερο, θα διαγράφεται ή θα επιστρέφεται, εφόσον πληρώθηκε, ο πρόσθετος φόρος που είχαν υπολογίσει οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής:

1. Για το έτος 2015 εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2015 δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2015.

2. Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου λαμβάνονται από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα – περιουσιολόγιο ακινήτων.

3. Δεν εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι ένα ευρώ.

4. Η εκδοθείσα πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου αναρτάται στο ΟΠΣ – περιουσιολόγιο ακινήτων και κοινοποιείται στον υπόχρεο. 

5. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, εκδίδεται άμεσα δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ο επιπλέον βεβαιωθείς φόρος διαγράφεται, ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθείς φόρος επιστρέφεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT