Συνεργασία ΑΔΜΗΕ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για τις οπτικές ίνες

Συνεργασία ΑΔΜΗΕ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για τις οπτικές ίνες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Eνεργειακή θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τα ευρυζωνικά δίκτυα Ultra Fast Broadband (UFBB) ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom, η οποία ενδυναμώνει τη στρατηγική της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ενόψει της ανάπτυξης του δικτύου 5G αλλά και των νέων data centers στη χώρα μας. 

Το UFBB αφορά την κατασκευή δικτύων οπτικών ινών, επένδυση που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ και προωθείται με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε «λευκές περιοχές», δηλαδή περιοχές όπου δεν επένδυσαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ανακοίνωσε ότι η Grid Telecom έχει υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό μέσω ενός κοινού σχήματος (50%-50%). Ο ίδιος, ωστόσο, συνέδεσε την τελική απόφαση του ΑΔΜΗΕ με τη βιωσιμότητα της επένδυσης, η οποία θα κριθεί από αποφάσεις της πολιτείας. «Θα πρέπει να διασφαλιστεί από την πολιτεία ότι αυτό το project θα είναι βιώσιμο», είπε ο κ. Μανουσάκης και εξήγησε ότι ο ΑΔΜΗΕ, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό ως πάροχος του δικτύου κορμού, αναλαμβάνει το ρίσκο μιας επένδυσης στην οποία δεν έχει κανένα λόγο για το εάν θα υπάρχει ζήτηση για υπηρεσίες, κάτι που είναι υπόθεση των τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Ως εκ τούτου, κατέληξε, για να συμμετάσχει η Grid Telecom θα πρέπει η πολιτεία να καταρτίσει ένα βιώσιμο πλαίσιο και παρέπεμψε σε προβλέψεις που έχουν ενταχθεί κατά το παρελθόν σε συμβάσεις παραχώρησης άλλων ΣΔΙΤ. 

Ο κ. Μανουσάκης συνέδεσε τη δραστηριοποίηση τoυ ΑΔΜΗΕ μέσω της Grid Telecom, που συστήθηκε το 2019, με τη στρατηγική για τη σταδιακή μετατροπή του σε έναν όμιλο που θα διαχειρίζεται και θα αξιοποιεί όλες τις υποδομές που διαθέτει. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει δίκτυο οπτικών ινών με προοπτική να φθάσει στα Βαλκάνια, ενώ υπό εξέταση είναι και η επέκτασή του σε Ασία και Αφρική αξιοποιώντας τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. 

Η Grid Telecom διαχειρίζεται το δίκτυο οπτικών ινών μήκους 3.000 χλμ. που έχει «κληρονομήσει» ο ΑΔΜΗΕ με την απόσχισή του από τη ΔΕΗ και στόχος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Ψυρρή, είναι το δίκτυο να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Επίσης, έως το τέλος του 2020 η εταιρεία θα έχει παρουσία στα data centers των εταιρειών Lamda Hellix, Sparkle, Synasecom και Lancom, ενώ σχεδιάζει να αναπτύξει και δικό της μητροπολιτικό δίκτυο σε περιοχές όπως η Αττική, που δεν διαθέτει δίκτυο οπτικών ινών. Μιλώντας για τα data centers, o κ. Ψυρρής τόνισε ότι η Ελλάδα, παρότι διαθέτει ορισμένα που ξεπερνούν τα διεθνή στάνταρ, εξακολουθεί να είναι ουραγός σε σχέση με το πλήθος των data centers άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σημείωσε ότι η περαιτέρω ανάπτυξή τους απαιτεί ισχυρές υποδομές και ότι ο «όμιλος του ΑΔΜΗΕ θα σταθεί αρωγός στην ανάπτυξη αυτή, γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποκομίσει τεράστια οφέλη από την εισροή ξένων επενδύσεων, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ήδη ξεκινήσει να διαφαίνεται».

Παράλληλα, με αφορμή και την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειμένου οι τελευταίοι να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν την απαραίτητη υποδομή σε εγκαταστάσεις του ομίλου. Ο κ. Μανουσάκης δεν απέκλεισε μελλοντική συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία προετοιμάζεται για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ με αυτά της ΔΕΗ είναι συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά και χαρακτήρισε προφανή τη συνεργασία με καθέναν που έχει συμπληρωματικότητα στις υποδομές. H Grid Telecom έχει ήδη υπογράψει συμφωνία 15ετούς διάρκειας με τη Wind για την παραχώρηση τμήματος του υφιστάμενου δικτύου οπτικών ινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή