Σε υψηλά 10 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλά 10 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο έφτασαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν αυξημένη την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης. Διέρρευσαν, άλλωστε, ειδήσεις που αναπτερώνουν τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και στους πρώην εταίρους της στην Ε.Ε.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μίχαλ Μάρτιν πως υπάρχουν τώρα πολύ περισσότερες πιθανότητες για συμφωνία από όσες υπήρχαν μόλις πριν από μία εβδομάδα και πως δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Εξίσου καθοριστική ήταν, όμως, χθες η προσδοκία πως η Γηραιά Ηπειρος μπορεί να έχει τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού πριν ακόμη και από το τέλος του έτους, καθώς η Ε.Ε. όρισε για τις 21 Δεκεμβρίου την ημερομηνία σύγκλησης της αρμόδιας επιτροπής που θα εξετάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8%. Ο εν λόγω δείκτης εναρμονίστηκε ουσιαστικά με την άνοδο που σημείωναν οι αγορές ανά τον κόσμο όταν έγινε γνωστό ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα στα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου για νέα δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες για ενδεχόμενη συμφωνία της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες οδήγησε τον δείκτη FTSE 100 σε κέρδη 0,88% και τη στερλίνα σε άνοδο 1,1% μετά τρεις συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης. Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 1,52% ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη γερμανική βιομηχανία ελαστικών αυτοκινήτων Continental να κλείνει με άνοδο 3,5% αφότου είχε ανακοινώσει νωρίτερα τις προβλέψεις για ετήσια αύξηση των εσόδων της μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς.

Οριακά σε θετικό πρόσημο έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης CAC 40  του Παρισιού, που ενισχύθηκε κατά 0,04%. Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, επικράτησε χθες νευρικότητα καθώς οι επενδυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Federal Reserve και στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει σήμερα. Αργά το βράδυ, ο Dow Jones κατέγραφε οριακή πτώση 0,14%, ενώ ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,22%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή