Μικρή άνοδος, ενώ η πολιορκία για τις 800 μονάδες συνεχίζεται

Μικρή άνοδος, ενώ η πολιορκία για τις 800 μονάδες συνεχίζεται

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιορκία των 800 μονάδων αποτέλεσε για μία ακόμη συνεδρίαση το… θέμα της ημέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διασπά και πάλι ενδοσυνεδριακά αυτό το επίπεδο, μη καταφέρνοντας ωστόσο να το διατηρήσει, κυρίως λόγω των πιέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι επίμονες προσπάθειες της αγοράς να κινηθεί πέραν του στόχου αυτού και η συγκέντρωση δυνάμεων που παρατηρείται γύρω από αυτόν αυξάνουν πάντως τις πιθανότητες επίτευξης αυτή της διάσπασης, στις εννέα συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο του έτους.

Η ισχυρή εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός δείκτης, τον οποίο δεν πτοεί το ράλι άνω του 110% που έχει καταγράψει από τις 6 Νοεμβρίου, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο όπλο του Χ.Α. σε αυτήν την bull market στην οποία βρίσκεται, και από την οποία φυσικά δεν λείπουν και οι σημαντικές στηρίξεις από αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Εγχώριοι αλλά και διεθνείς αναλυτές διατηρούν επομένως την αισιοδοξία τους για συνέχιση της θετικής πορείας του Χ.Α., γεγονός που στρώνει το έδαφος για ένα πολύ ενδιαφέρον 2021 για τις ελληνικές μετοχές.

Στα στατιστικά της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 792,31 μονάδες, ενώ κινήθηκε έως και τις 802,70 μονάδες (+1,95%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113,12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,86% στις 1.899,94 μονάδες, ενώ στο +0,33% και στις 1.076,24 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,43% στις 517,23 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,24%, την Eurobank στο +2,08% και την Εθνική στο +0,66%. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις μετά τις 16.30 με αποτέλεσμα να κλείσει στο -5,08%.

Το συνολικό ράλι πάντως του τραπεζικού δείκτη δείχνει απτόητο, παρά τον υπερδιπλασιασμό της κεφαλαιοποίησής του μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς αποτελεί ο τραπεζικός δείκτης, αλλά και οι μετοχές των ΟΤΕ και Jumbo, οι οποίες είναι και οι μοναδικές εταιρείες με σημαντική βαρύτητα στον δείκτη που εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο Χ.Α. Η Morgan Stanley σε έκθεσή της για τις προοπτικές των αγορών στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής επαναλαμβάνει τη θετική στάση της για την ελληνική αγορά. Οπως επισημαίνει, βλέπει περαιτέρω ράλι στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, χάρη στις θετικές προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό μετά και τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων –άρα και στην αναζωογόνηση του ελληνικού τουρισμού– καθώς και στη συνέχιση των μέτρων στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά την επενδυτική τράπεζα, οι αντίθετοι άνεμοι του 2020 γίνονται οι ούριοι του 2021 (τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης, τράπεζες κτλ.) και η Ελλάδα αναμένεται να είναι από τους νικητές αυτής της «στροφής, ενώ το Χ.Α. ως κυκλικό trade και trade «αξίας» θα επωφεληθεί επίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή