Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2021 στην Ευρωζώνη

Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2021 στην Ευρωζώνη

3' 32" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιβεβαίωσαν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες την παράταση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021. Oπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του σώματος, «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο» όπου η συζήτηση θα στραφεί σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα και «δεν θα φτάσουμε εκεί μέχρι να έχουμε πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και εμπιστοσύνη στη δυνατότητά μας να νικήσουμε τον ιό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι μίλησε για τον «σκληρό χειμώνα» που έρχεται, τόνισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει παρά «τα εξαιρετικά νέα για το εμβόλιο» και ανέφερε ότι τα νέα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται αυτές τις μέρες θα καθηλώσουν ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα. 

Η συνεδρίαση κύλησε χωρίς διαφωνίες, σύμφωνα με πηγή της «Κ», με το βασικό μήνυμα να είναι ότι μέχρι να εμβολιαστεί επαρκής αριθμός ατόμων η υγειονομική –και άρα και η οικονομική– κρίση θα παραμένουν παρούσες. Κοινή ήταν επίσης η πεποίθηση, όπως ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι, ότι οι υπουργοί θα πρέπει να αξιολογούν συστηματικά την κατάσταση της οικονομίας τους ερχόμενους μήνες για να κρίνουν πώς πρέπει να τροποποιηθεί η δημοσιονομική πολιτική.

Οπως υπενθυμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών για το 2021, το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8% το 2020 και να αυξηθεί κατά μόλις 4% το 2021, ενώ «η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα είναι ατελής και άνισα κατανεμημένη μεταξύ των κρατών-μελών».

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των «19» αναμένεται να «αυξηθεί σημαντικά» το 2020, ανερχόμενο στο 8,75% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να μειωθεί του χρόνου στο 6,5% του ΑΕΠ ως «αποτέλεσμα της εκπνοής ορισμένων εκ των έκτακτων μέτρων, αλλά και της εικαζόμενης οικονομικής ανάκαμψης». Σημειώνεται, πάντως, ότι «υπό το φως του δεύτερου κύματος της πανδημίας, μπορεί να αποδειχθεί αναγκαίο να παραταθούν τα μέτρα αυτά και να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη». Το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης αθροιστικά, όπως αναφέρεται, θα αυξηθεί από 86% σε 102% του ΑΕΠ το 2020 και θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο το 2021.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις ταχύτερης ανάκαμψης το 2021, ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε τη σημασία της επιτυχημένης εφαρμογής του Recovery and Resilience Facility (του κορμού του Ταμείου Ανάκαμψης), η έγκριση του οποίου αναμένεται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόσο ο επίτροπος όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», τόνισαν τη σημασία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη της έγκαιρης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών εξαιτίας της νέας κρίσης (η Κομισιόν παρουσίασε χθες σχέδιο τεσσάρων σημείων για τα ΜΕΔ). Τέλος, σχετικά με το Brexit, o κ. Ντόνοχιου δήλωσε ότι «ελπίζουμε σε μία επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων», αλλά «θέλουμε τη σωστή συμφωνία, που θα αντέξει στον χρόνο και θα προστατεύει την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως στο Eurogroup, ύστερα από αξιολόγηση του προϋπολογισμού:

– Επιβεβαιώθηκε ότι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση ανέρχονται συνολικά στα 24 δισ. ευρώ για το 2020. Εξ αυτών, τα δημοσιονομικά μέτρα είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος διαμορφώνεται στο 4,2% του ΑΕΠ. Ενώ, και για το 2021, τα προβλεπόμενα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ και είναι σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,4% του ΑΕΠ).

– Επιβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 αναμένεται να είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που προβλέπεται να διαμορφωθεί περίπου στο 4%.

– Επιβεβαιώθηκε η δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη το 2021, η οποία όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

– Επισημάνθηκε ότι τα μέτρα στήριξης είναι παροδικά και στοχευμένα στη δημόσια υγεία, στους εργαζομένους, στους εργοδότες και στην κοινωνική συνοχή και ότι, στο εξής, το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρέπει να αποσκοπεί στην ανάκαμψη, όπως ήδη πράττουμε, ενδεικτικά, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

– Προβλέπεται, και στην Ελλάδα, δημοσιονομική βελτίωση το 2021, η οποία θα οφείλεται στη σταδιακή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στη σημαντική οικονομική μεγέθυνση.

– Υπογραμμίστηκε, τέλος, η σημασία της άμεσης και ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που περικλείουν πολύ υψηλότερους, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πόρους για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT