Απρόσμενα υψηλά τα φορολογικά έσοδα του Νοεμβρίου

Απρόσμενα υψηλά τα φορολογικά έσοδα του Νοεμβρίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδίασαν ευχάριστα το οικονομικό επιτελείο τα φορολογικά έσοδα Νοεμβρίου, αφού ήταν υψηλότερα κατά 521 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε μόλις πρόσφατα προσδιοριστεί στον προϋπολογισμό του 2021. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης εμφανίστηκε χθες επιφυλακτικός για τη συνέχεια. Δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή του Νοεμβρίου διευκολύνει ταμειακά τα δημόσια έσοδα. Πρόσθεσε όμως ότι «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών». 

Αντίθετα, στις δαπάνες στο ενδεκάμηνο παρουσιάζεται μια υστέρηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ (ήταν 8,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 9,4 δισ. ευρώ), η οποία οφείλεται κυρίως στην υποεκτέλεση έργων του εθνικού σκέλους. Σημειώνεται πάντως ότι ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ του 2020 ενισχύθηκε, κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2021, από 6,7 σε 10,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς περιορισμούς δαπάνες στήριξης COVID-19, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία των φορολογικών εσόδων του Νοεμβρίου, που διαμορφώθηκαν σε 3,596 δισ. ευρώ, οφείλεται εν μέρει στη σχετικά καλή πορεία του τουρισμού τον Οκτώβριο, καθώς και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τους επέτρεψε να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους. 

Σε σύγκριση με πέρυσι, η εικόνα του προϋπολογισμού είναι βεβαίως αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, ο κρατικός προϋπολογισμός είχε πρωτογενές έλλειμμα 13,8 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 6,9 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019.  Τα καθαρά έσοδα ήταν την ίδια περίοδο 42 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 745 εκατ., έναντι της εκτίμησης για το 2020 του προϋπολογισμού 2021, «γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα έσοδα προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς και στα αυξημένα έσοδα από φόρους λόγω του ότι η επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης δεν ήταν τόσο εμπροσθοβαρής όσο είχε εκτιμηθεί».

Ειδικότερα, τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν 4,850 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 331 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 ανήλθαν στα 60,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 779 εκατ. έναντι του στόχου, γεγονός που οφείλεται στην απόκλιση του ΠΔΕ ύψους 1,012 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση πάντως με το 2019, οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 13,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω μέτρων COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή