Οριακή πτώση και χαμηλός όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Οριακή πτώση και χαμηλός όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονη μεταβλητότητα και σχετικά χαμηλές συναλλαγές κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε σημαντικές πιέσεις ενδοσυνεδριακά, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 790 μονάδων. Σήμερα πάντως αναμένεται περισσότερη κινητικότητα στο ταμπλό, λόγω και της λήξης σειράς παραγώγων. Οι σταθεροποιητικές τάσεις που ακολουθεί το Χ.Α., με τις όποιες διορθώσεις να είναι οριακές, κρίνονται θετικές από παράγοντες της αγοράς, καθώς μεταφράζονται ως συγκέντρωση δυνάμεων.

Οι εγχώριοι αναλυτές συνεχίζουν έτσι να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α., βλέποντας πως διατηρεί τα κεκτημένα του πρόσφατου ράλι χωρίς να έχει υποκύψει σε έντονες ρευστοποιήσεις. Oπως παρατηρούν, ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο του τελευταίου διαστήματος έχει ξεπεράσει το 60% της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαρτίου, κάτι που σύμφωνα με την Beta Securities αυξάνει τις πιθανότητες μέσα στο 2021 να δει εκ νέου τις 950 μονάδες και να επιχειρήσει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, την υπέρβαση των 1.000 μονάδων.

Στα στατιστικά της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 790,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ του -0,77% και του +0,77% μην καταφέρνοντας να σπάσει τις 800 μονάδες (798,39 μονάδες το υψηλό ημέρας), ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 68,19 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,42% στις 1.891,96 μονάδες, ενώ οριακή άνοδο 0,01% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.076,30 μονάδες. Κέρδη άνω του 1% από τα blue chips σημείωσαν οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Coca-Cola, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Βιοχάλκο (-2,97%) και ΟΠΑΠ (-1,88%). Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,93% στις 512,41 μονάδες, από πτώση 2,32% που σημείωνε στα χαμηλά ημέρας. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,51%, η Eurobank κατά 1,689%, η Πειραιώς κατά 3,25%, ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική με κέρδη 1,41%.

Εν αναμονή του σημερινού τριπλού κλεισίματος παραγώγων (triple witching) κινήθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές, με τη χθεσινή μικρή διορθωτική κίνηση της ελληνικής αγοράς να κρίνεται αναμενόμενη, αν και διακρίνεται μια κόπωση, και μειωμένοι όγκοι συναλλαγών, κυρίως λόγω της έντονης ανοδικής κίνησης της προηγούμενης περιόδου, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η εξαέρωση της αγοράς και η δημιουργία νέων τεχνικών στηρίξεων κρίνονται απαραίτητες για τη συγκέντρωση των αναγκαίων δυνάμεων που θα οδηγήσουν στην έγκυρη υπέρβαση των 800 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 1.930 μονάδων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μεσομακροπρόθεσμα η τάση παραμένει ανοδική και δεν απειλείται, τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου. Αλλά η αγορά χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει τα νέα επίπεδα και με δεδομένη την επερχόμενη εορταστική περίοδο. Το κλείσιμο έτους (για τους Ελληνες θεσμικούς) λειτουργεί υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις των εισηγμένων, ενώ πιθανή διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο πρώτο ανοδικό κύμα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν προσεγγιστεί σοβαρές αντιστάσεις τόσο σε δείκτες όσο και σε επιμέρους μετοχές, θα χρειαστούν νέοι καταλύτες, αλλά και αυξημένοι όγκοι, για να τροφοδοτηθεί η συνέχεια της ανοδικής κίνησης. Το εύρος του ανοδικού καναλιού συνεχίζει να οριοθετείται μεταξύ των 820-720 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και 1.930-1.680 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή