Διαγραφή προστίμων για συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014

Διαγραφή προστίμων για συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαγραφή των προστίμων για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών του έτους 2014 προβλέπει, μεταξύ άλλων, σχέδιο νόμου που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. 

Ταυτόχρονα θα αντιμετωπισθούν ζητήματα που είχε θέσει το Οικονομικό Επιμελητήριο για τους λογιστές, όπως για παράδειγμα η μετάθεση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, οι οποίοι λόγω ασθένειας (COVID) έχασαν τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων. 

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δίνει τέλος σε ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την εφορία για τη μη έγκαιρη πληρωμή των συγκεντρωτικών καταστάσεων. 

Επειτα από διασταυρώσεις που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντοπίστηκαν οι ανωτέρω επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει εκπρόθεσμα συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014. Αν και οι καταστάσεις υποβλήθηκαν (έπειτα από αρκετές παρατάσεις και με το σύστημα να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα) από τους υπόχρεους στο διάστημα 21-25 Ιανουαρίου 2016 μετά τη σιωπηρή παράταση της προθεσμίας υποβολής τους, δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή η σχετική διάταξη με αποτέλεσμα να μείνουν «ξεκρέμαστοι». 

Ετσι, όσοι επαγγελματίες είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2016 εμφανίζονται στο σύστημα ως εκπρόθεσμοι χωρίς να το γνωρίζουν και καλούνται πλέον να πληρώσουν πρόστιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα ορίζει:

1. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα του άρθρου 54 του παρόντος νόμου για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών στοιχείων που υποβλήθηκαν μέχρι και τις 25.1.2016 στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, και αφορούσαν το έτος 2014. Σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί πρόστιμα και δεν έχουν καταβληθεί, διαγράφονται οίκοθεν. Σε περίπτωση καταβολής τα σχετικά ποσά συμψηφίζονται ή επιστρέφονται με ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

2. Σε περίπτωση που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID-19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων – πελατών του, καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή