Ενεργοποιείται το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε.

Ενεργοποιείται το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υιοθετήθηκε επισήμως, χθες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κανονισμός για νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027), μετά και την έγκρισή του την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με 548 ψήφους υπέρ, 81 κατά και 66 αποχές). 

Ψήφισμα

Παράλληλα, χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου που συνδέεται με τον επταετή προϋπολογισμό, επικρίνοντας τον τριμερή συμβιβασμό μεταξύ της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας χάρη στον οποίο οι δύο χώρες απέσυραν το βέτο τους επί του χρηματοδοτικού πακέτου.

Το Κοινοβούλιο στο ψήφισμα χαρακτηρίζει «περιττά» τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να εφαρμόσει τον μηχανισμό έως ότου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης λάβει απόφαση σχετικά με το αίτημα ακύρωσης της νομοθετικής πράξης. Η πρόβλεψη αυτή ήταν το «κλειδί» για την άρση του βέτο της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν στο ψήφισμα ότι η συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναφέρει σαφώς ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Επικαλούμενοι τις Συνθήκες της Ε.Ε., υπενθυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ασκεί νομοθετικά καθήκοντα και ότι, συνεπώς, οποιαδήποτε πολιτική δήλωσή του δεν μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελεί ερμηνεία της νομοθεσίας. Η Επιτροπή «ασκεί τα καθήκοντά της με πλήρη ανεξαρτησία» και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου «δεν μπορούν να καταστούν δεσμευτικά για την Επιτροπή κατά την εφαρμογή των νομικών πράξεων», τονίζεται. Η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο θεσμών, πάντως, έστω και με αιχμές, επιτρέπει την ενεργοποίηση του νέου, ενισχυμένου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, συνολικού ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, από 1ης Ιανουαρίου 2021. 

Κύρωση

Παράλληλα, επιτρέπει την έναρξη των εθνικών διαδικασιών κύρωσης της νέας Απόφασης Ιδίων Πόρων, που είναι αναγκαία για να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 750 δισ. ευρώ από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. 
Το 10% των πόρων αυτών αναμένεται να εκταμιευθεί προς τα κράτη-μέλη στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή