Τουρισμός: Πήγε 30 χρόνια πίσω με 900 εκατ. λιγότερες αφίξεις

Τουρισμός: Πήγε 30 χρόνια πίσω με 900 εκατ. λιγότερες αφίξεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση 72% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών παγκοσμίως κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO) να μιλά για τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία του τουρισμού. Τα στοιχεία για το σύνολο του 2020 αναμένεται να δείξουν ότι η παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού επέστρεψε στο 1990. 

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι προορισμοί παγκοσμίως υποδέχθηκαν 900 εκατομμύρια ξένους τουρίστες λιγότερους το φετινό 10μηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων 935 δισ. δολαρίων, δηλαδή μία ζημιά δεκαπλάσια σε σχέση με εκείνη που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το 2009. 

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili δήλωσε ότι ενώ τα νέα του εμβολίου τονώνουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι μακρύς. 

Συγκεκριμένα, ο UNWTO προβλέπει ότι το 2020 θα κλείσει με μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 70-75%. Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία θα επιστρέψει 30 χρόνια πίσω, στο 1990, έχοντας χάσει 1 δισεκατομμύριο αφίξεις και έσοδα 1,1 τρισ. δολαρίων. «Αυτή η τεράστια πτώση στον τουρισμό λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ζημιά 2 τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ», αναφέρει ο οργανισμός. 

Τουρισμός: Πήγε 30 χρόνια πίσω με 900 εκατ. λιγότερες αφίξεις-1

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις απαγορεύσεις στα ταξίδια ήταν η Ασία και ο Ειρηνικός, όπου η μείωση των τουριστικών αφίξεων άγγιξε το 82% στο πρώτο δεκάμηνο του 2020. Η Μέση Ανατολή εμφάνισε μείωση 73%, η Αφρική 69%, ενώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ η μείωση ήταν της τάξης του 68%.  

Σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού διαπιστώνει ότι η Ευρώπη εμφάνισε τη μικρότερη μείωση αφίξεων το Σεπτέμβριο (-72%) και τον Οκτώβριο (-76%), έπειτα από  μία βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όμως, η αναζωπύρωση της πανδημίας οδήγησε στην αυστηροποίηση των απαγορεύσεων. Παρόλα αυτά, η Ευρώπη είναι η περιοχή που εμφανίζει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων (στο 91% των προορισμών υπήρχε χαλάρωση, με βάση τα στοιχεία της 1ης Νοεμβρίου), κυρίως σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της Σένγκεν. 

Τουρισμός: Πήγε 30 χρόνια πίσω με 900 εκατ. λιγότερες αφίξεις-2

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή