Το χρηματιστήριο έσπασε το φράγμα των 800 μονάδων

Το χρηματιστήριο έσπασε το φράγμα των 800 μονάδων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάφερε αυτό που ετοίμαζε καιρό το Χρηματιστήριο Αθηνών και έσπασε στο κλείσιμο της εβδομάδας το επίπεδο των 800 μονάδων, αν και χωρίς τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, με τον τζίρο, λόγω της λήξης σειράς παραγώγων και της ολοκλήρωσης των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων των δεικτών, να είναι αυξημένος. Πλέον οι απώλειες από τις αρχές του έτους έχουν περιοριστεί στο 12,7% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ σε επίπεδο τραπεζικού στο 42% (από -74% στα χαμηλά έτους). Η άνοδος που ξεκίνησε τον Νοέμβριο ήταν καταλυτική για τη μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα του X.A., όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, και ο συνδυασμός της αύξησης των μέσων ημερήσιων τζίρων δίνει πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές στη μεγάλη εικόνα. Το επόμενο στοίχημα για τις αγορές, και επομένως για το Χ.Α., είναι αν οι προσδοκίες για τον εμβολιασμό είναι αρκετές για να τροφοδοτούν τους αγοραστές μέχρι να αποφύγουμε τον κίνδυνο αυστηρότερων περιορισμών.

Στα στατιστικά της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 800,06 μονάδες με άνοδο 1,17% και τζίρο στα 112,68 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1,26% στις 1.915,77 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,58%, στις 1.093,35 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο 0,14% στις 513,11 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,7%% ενώ ο τραπεζικός κατά 4%.

Το Χρηματιστήριο έπειτα από αρκετό καιρό δείχνει να αφυπνίζεται, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Εκτός από την αύξηση του ενδιαφέροντος σε κωδικούς και ρευστότητα, υπάρχουν κινήσεις που υποδηλώνουν ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι συναλλαγές του CVC, η εντονότερη παρουσία ολλανδικών κεφαλαίων στον κατασκευαστικό κλάδο, η πώληση της ΔΕΠΑ, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των Aegean και Ελλάκτωρ είναι μέρος από τα άμεσα «προσεχώς» του 2021. Παράλληλα, σημαντικά ιδιωτικά (Ελληνικό, Καστέλλι, FSRU) και δημόσια (μετρό 4, οδικός άξονας 65) έργα βρίσκονται κοντά στην έναρξή τους, που θα αλλάξουν το τοπίο των υποδομών και της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Μέσα στο 2021 οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματισμένες συναλλαγές τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων 24 δισ. ευρώ, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα λάβουν χώρα τα τεστ αντοχής. Το αν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα είναι μόνο συνάρτηση του κλίματος και της ευχέρειας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, αλλά και της θέλησης των διοικήσεων για ταχύτερη επιστροφή σε αμιγώς οργανική κανονικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή