Εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές

Εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναδυόμενες αγορές προσελκύουν ξανά τις μεγαλύτερες εισροές ξένου κεφαλαίου που έχουν καταγράψει από το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν οι επενδυτές κατέφευγαν μαζικά στους τίτλους τους αναζητώντας υψηλές αποδόσεις. Αιτία είναι, όπως ακριβώς και τότε, οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, σε πολλές περιπτώσεις αρνητικές, που επικρατούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κατά κύριο λόγο. Κι ενώ μερίδα επενδυτών προειδοποιεί πως υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι, η πορεία δεν μοιάζει να αντιστρέφεται στο εγγύς μέλλον σε αντίθεση με το 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), στη διάρκεια του περασμένου μήνα ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν σχεδόν 37 δισ. δολάρια σε ομόλογα και 40 δισ. δολάρια σε μετοχές των αναδυόμενων. Εχει εν ολίγοις αντιστραφεί πλήρως η τάση που σημειώθηκε στις αρχές της κρίσης της πανδημίας όταν οι ξένοι επενδυτές εγκατέλειπαν μαζικά τις μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.

Οπως τονίζει το IIF, τον Μάρτιο εγκατέλειψαν τους τίτλους των αναδυόμενων αγορών περισσότερα από 95 δισ. δολάρια και οι εκροές συνεχίστηκαν τους επόμενους μήνες. Ετσι, μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες της φετινής κρίσης είχαν φύγει από τις αναδυόμενες αγορές συνολικά 243 δισ. δολάρια. Μιλώντας στους Financial Times ο Τζόναθαν Φόρτουν Βάργκας, οικονομολόγος του IIF, τόνισε πως το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων που έχουν σημειωθεί στις αναδυόμενες αγορές μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013. 

Αναφέρεται στην περίοδο ακριβώς πριν από την τότε προειδοποίηση της Federal Reserve ότι θα προχωρούσε σε αύξηση επιτοκίων από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε περιορίσει το κόστος του δανεισμού για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η προειδοποίηση  αντέστρεψε τότε τις εισροές των κεφαλαίων και οδήγησε σε μαζική επιστροφή τους στις ΗΠΑ.

Σημαντική μερίδα αναλυτών προεξοφλεί μάλιστα πως το ξένο κεφάλαιο θα εξακολουθήσει να κατακλύζει τους τίτλους αυτών των χωρών σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Βάργκας που προεξοφλεί ότι η τάση θα συνεχιστεί αλλά και ο Τζάκομπ Γκραπενγκίζερ, συνεργάτης της East Capital,  που θεωρεί ότι «υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να πιστεύουμε πως η τάση θα συνεχιστεί και το 2021 και θα είναι μια χρονιά επιτυχίας για τις αναδυόμενες αγορές».

Σε αντίθεση με το 2013, φέτος η Federal Reserve έχει επιδοθεί σε μια επιθετικά αναπτυξιακή νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τόσο η Fed όσο και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν διοχετεύσει στις χρηματαγορές τους κεφάλαια αθροιστικού ύψους 7,5 τρισ. δολαρίων. Το αποτέλεσμα ήταν να ενθαρρύνει τη φυγή των κεφαλαίων προς οικονομίες που προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Αλλοι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η εικόνα της οικονομίας παραμένει αρνητική σε παγκόσμιο επίπεδο και προεξοφλούν πως επιχειρήσεις και κυβερνήσεις θα δυσκολεύονται για καιρό ακόμη να προχωρήσουν σε παραγωγικές επενδύσεις. Σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι τίτλοι στις αναδυόμενες αγορές άργησαν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία και οι διασυνοριακές ροές μόλις που αντιστράφηκαν και έγινε καθαρές εισροές τους τελευταίους δύο μήνες.

Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν και από στοιχεία της εταιρείας καταγραφής δεδομένων EPFR που παρακολουθεί ιδιαίτερα τις ροές κεφαλαίων σε αμοιβαία κεφάλαια και τίτλους στους οποίους τοποθετούνται συνήθως οι μικροεπενδυτές.  Οπως τονίζουν αναλυτές της αγοράς, οι αποτιμήσεις των μετοχών και των άλλων τίτλων αναδυόμενων αγορών είναι ελκυστικές τόσο σε σύγκριση με το ιστορικό τους όσο και με τους αντίστοιχους τίτλους των ανεπτυγμένων αγορών. Επισημαίνουν, επίσης, ότι έχουν βελτιωθεί οι οικονομικές προοπτικές ιδιαιτέρως επειδή τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού είναι έτοιμα και θα διατεθούν νωρίτερα από όσο περιμέναμε,  ενώ παράλληλα οι οικονομίες υποστηρίζονται παγκοσμίως από τις πολιτικές που εφήρμοσαν οι κυβερνήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή