Αυξημένη κατά 900 εκατ. το 2021 η προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης

Αυξημένη κατά 900 εκατ. το 2021 η προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένη κατά σχεδόν 900 εκατ. ευρώ θα είναι η προκαταβολή που θα μπορέσει να πάρει η Ελλάδα το 2021 από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής από το 10% της αρχικής πρότασης στο 13%.

Ετσι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αντί των 2,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 10% των 29 δισ. της ελληνικής κατανομής από το Ταμείο Ανάκαμψης, τώρα το ποσό της προκαταβολής φτάνει τα 3,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, πιο σίγουρα μπορούν να θεωρηθούν τα 2,1 που αντιστοιχούν στις επιχορηγήσεις των 16,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν το κομμάτι των δανείων, ύψους 13 δισ. ευρώ, ο τρόπος αξιοποίησης των οποίων είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς εκτός από την προκαταβολή των 2,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να εισπράξει και μια πρώτη δόση περίπου 1 δισ. ευρώ. Τώρα, το ποσό αυτό των 3,9 δισ. ευρώ μπορεί να εξασφαλισθεί σχεδόν στο σύνολό του μόνο με την προκαταβολή και αν δοθεί και μια πρώτη δόση να φτάσει ακόμη ψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, δίνεται μια σημαντική επιπλέον επενδυτική ώθηση σε μια χρονιά που η Ελλάδα την έχει κατ’ εξοχήν ανάγκη, για να τονώσει την ανάκαμψη, βγαίνοντας από την κρίση του κορωνοϊού.

Η τελική συμφωνία περιέχει και ένα ακόμη στοιχείο που αξιολογείται ως θετικό από την ελληνική πλευρά: Τη δυνατότητα μερικής εκταμίευσης των πόρων και όχι όλης της δόσης ή καθόλου, σε περίπτωση αστοχίας, όπως προβλεπόταν έως τώρα.

Ολες οι πληρωμές πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31/12/2026.

Ενδιαφέρον νέο στοιχείο της συμφωνία είναι επίσης η συμπερίληψη στους στόχους των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου της προώθησης της συμμετοχής και της ισότητας των γυναικών. «Οι γυναίκες επλήγησαν ιδιαιτέρως από την κρίση COVID-19, καθώς αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των υγειονομικών υπαλλήλων και συνδυάζουν την απλήρωτη εργασία περιποίησης ατόμων που έχουν ανάγκη με τις εργασιακές τους υποχρεώσεις», αναφέρει ο κανονισμός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή