ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο μειώνονται τα ενοίκια, πώς αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες

Πόσο μειώνονται τα ενοίκια, πώς αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες

Μείωση ενοικίου κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, και κατά 80% για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 600.000 επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ θα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο του Ιανουαρίου και εφόσον χρειασθεί, το μέτρο θα επεκταθεί και στον αμέσως επόμενο μήνα. Για τις 200.000 κλειστές επιχειρήσεις (ακόμα και γι’ αυτές που λειτουργούν με click away) η μείωση, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα είναι της τάξεως του 80% και μάλιστα για διάστημα δύο μηνών, δηλαδή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. 

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα αποζημιωθούν από την κυβέρνηση με την πίστωση των σχετικών ποσών στους λογαριασμούς τους. Ωστόσο, ανάλογα με την κατηγορία, δηλαδή εάν πρόκειται για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και το ύψος του «κουρέματος» του ενοικίου προβλέπεται διαφορετική αποζημίωση. 

Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση ενοικίων 40%:

• Για τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πλήττονται και τον Ιανουάριο και παραμένουν ανοιχτές.

• Για τους εργαζομένους σε πληττόμενες επιχειρήσεις (κλειστές ή ανοιχτές), που είναι σε αναστολή. Για τους ανωτέρω εργαζομένους διατηρείται το «κούρεμα» 40% για το ενοίκιο:

– Κύριας κατοικίας.

– Φοιτητικής στέγης που πληρώνουν οι γονείς, όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι σε αναστολή εργασίας, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή εργασίας.  

Μείωση 80% των ενοικίων για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 κερδίζουν:

• Ολες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα click away ή drive through, με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου (e-shop) με παράδοση κατ’ οίκον.

• Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες αλλά και μπαρ, κέντρα διασκέδασης.

• Οι επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές.

• Οι επιχειρήσεις του κλάδου του αθλητισμού όπως γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά.

• Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

• Λοιπές επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. 

Ιδιοκτήτες ακινήτων

• Οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) που νοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν «κουρεμένα» κατά 80% ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Μετά την υποβολή των δηλώσεων COVID στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η κρατική αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

• Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν «κουρεμένα» κατά 80% ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 40% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 40% στο κράτος, 40% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση που ενοικιάζει το ακίνητο.

• Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν επαγγελματικά ακίνητα ή διαμερίσματα σε πληττόμενες επιχειρήσεις ή σε εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή και θα εισπράξουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα αποζημιωθούν με το 50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών. Γι’ αυτή την κατηγορία οι αποφάσεις αναμένονται στις αρχές του έτους.