Οι startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2020

Οι startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2020

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα νεοφυείς εταιρείες έχουν κατορθώσει να αντλήσουν τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής σε startups, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο εγχώριων όσο και διεθνών επενδυτών. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, στη σχετική λίστα εμφανίζονται ελληνικές νεοφυείς εταιρείες που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν σημαντικά κεφάλαια από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας την ανάπτυξή τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χρονιά-ορόσημο για πολλές από αυτές ήταν η περυσινή χρονιά. Αλλά ακόμη και φέτος, που το ξέσπασμα της πανδημίας παρέλυσε την παγκόσμια οικονομία, αρκετές άντλησαν περαιτέρω κεφάλαια ή εξαγοράστηκαν από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως από τη Microsoft. 

Σύμφωνα με τη λίστα (top 10 most funded greek startups, all time), η οποία περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση που δημοσίευσαν πρόσφατα το Found.ation και το EIT Digital, στην κορυφή βρίσκεται η Skroutz, με ποσό που δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ έπεται η Blueground η οποία συνολικά έχει σηκώσει κοντά στα 89,6 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Persado που έχει αντλήσει συνολικά 83,6 εκατ. ενώ έπεται η Viva Wallet (75 εκατ. ευρώ) η οποία προς τα τέλη του 2019 ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. ευρώ από το private equity Hedosophia. Την 5η θέση της λίστας καταλαμβάνει η Workable συγκεντρώνοντας συνολικά 73,8 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Νetdata, η οποία φέτος τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 14,2 εκατ. δολ., με το σύνολο των κεφαλαίων που έχει συγκεντρώσει να αγγίζει τα 32,5 εκατ. δολ.

Η εταιρεία, δημιούργημα του Κώστα Τσαούση, έχει αναπτύξει λογισμικό ανοικτού κώδικα με στόχο την παρακολούθηση της απόδοσης των υπολογιστικών συστημάτων. Λόγω των κεφαλαίων που συγκέντρωσε πρόσφατα, θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ελληνική startup. Την 7η θέση καταλαμβάνει η εταιρεία Balena, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που έχει συγκεντρώσει να αγγίζει τα 28,1 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί με 23,8 εκατ. η Hellas Direct αλλά και η Softomotive με 21,7 εκατ., η οποία ωστόσο εξαγοράστηκε φέτος από τη Microsoft έναντι ποσού που φέρεται να υπερβαίνει τα 100 εκατ. Τη λίστα ολοκληρώνει η fintech εταιρεία Plum, που έχει συγκεντρώσει συνολικά 19,5 εκατ. 

Ο μέσος όρος λειτουργίας των εταιρειών αγγίζει τα 8 χρόνια ενώ έχουν, κατά μέσον όρο, συμμετάσχει σε 3 γύρους χρηματοδότησης. Περιγράφοντας το προφίλ των συγκεκριμένων εταιρειών, η έκθεση επισημαίνει ότι κατά μέσον όρο διαθέτουν 101-250 εργαζομένους, ενώ 6 στις 10 διατηρούν κάποιο παράρτημα ή έχουν ευρεία παρουσία στην αμερικανική αγορά. Αλλωστε φέτος, από το σύνολο των κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν σε ελληνικές startups, ένα ποσοστό της τάξεως του 88,2% προέρχεται από διεθνείς επενδυτές, έναντι 11,7% που προήλθε από ελληνικά κεφάλαια. Το 2020, το σύνολο των κεφαλαίων που άντλησαν οι νεοφυείς εταιρείες αγγίζει τα 150 εκατ., ωστόσο πολλά από αυτά δεν αφορούν απαραίτητα επενδύσεις σε νέες εταιρείες, αλλά αναχρηματοδοτήσεις (follow-on investment) σε εταιρείες που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, τη νέα χρονιά αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χρηματοδοτήσεις, κάποιες εκ των οποίων θα λάβουν χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή