«Όφελος x 3» από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης – Ποιοι θα κερδίσουν τα περισσότερα

«Όφελος x 3» από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης – Ποιοι θα κερδίσουν τα περισσότερα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με υψηλές αποδοχές αλλά και μια δεύτερη πηγή εισοδήματος -όπως για παράδειγμα ένα ενοίκιο ή ένα «μπλοκάκι»- θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μέτρο μπαίνει σε φάση υλοποίησης με την αλλαγή του χρόνου καθώς τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει από το νέο έτος να εκκαθαρίσουν τη μισθοδοσία τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων χωρίς να κάνουν παρακράτηση για την εισφορά αλληλεγγύης. Ήδη εκδόθηκαν και οι σχετικές οδηγίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην πράξη θα φανεί ότι το κέρδος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους μπορεί να είναι ακόμη και τριπλό και να αποτυπωθεί πρώτον ως αύξηση καθαρών αποδοχών στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου, δεύτερον ως μείωση φορολογικής επιβάρυνσης με το εκκαθαριστικό του 2021 και τρίτον ως μείωση φορολογικής επιβάρυνσης με το εκκαθαριστικό του 2022. Μάλιστα, ενώ εκ πρώτης όψεως εξαιρούνται του μέτρου οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι (σ.σ δεδομένου ότι στους μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης) στην πραγματικότητα, φορολογικό όφελος θα έχει μέσα στο 2021 και το σύνολο των συνταξιούχων ή των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εισόδημα και από μια δεύτερη πηγή, όπως για παράδειγμα ένα ενοίκιο.

Αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους λόγω κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με ετήσιες αποδοχές από μισθούς άνω των 12.000 ευρώ. Όσο μεγαλύτερες οι ετήσιες αποδοχές, τόσο μεγαλύτερο και το κέρδος. Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν το 2021 (με το εκκαθαριστικό) όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από ενοίκιο καθώς γι’ αυτά τα εισοδήματα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά στο 2020 και όχι στο 2021.

Το μεγάλο κέρδος θα προκύψει για τους έχοντες όμως διπλές ή και τριπλές πηγές εισοδήματος. Με ετήσιο έσοδο 30.000 ευρώ από μισθούς ιδιωτικού τομέα και 15.000 ευρώ από ενοίκια, ο φορολογούμενος θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 676 ευρώ το 2021 και 66 ευρώ το 2022 ενώ το 2020 κατέβαλε 1701 ευρώ. Αυτό θα συμβεί διότι στην κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 δεν θα μπει το εισόδημα από το ενοίκιο ενώ στην κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022, δεν θα μπεί το εισόδημα από τον μισθό. Φυσικά, πέραν του «ξεφουσκώματος» του εκκαθαριστικού και το 2021 και το 2022, ο εργαζόμενος θα δει και αύξηση στις καθαρές αποδοχές του κατά 32 ευρώ τον μήνα ή κατά 445 ευρώ συνολικά. 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη στο moneyreview.gr:

Pyletech: Τι αντίτιμο δόθηκε για τα ναυπηγεία ανά την Ευρώπη

Startups: Ποιος κλάδος έκλεψε την παράσταση το 2020;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή