Σε υψηλά 10μήνου οι δείκτες στην Ευρώπη

Σε υψηλά 10μήνου οι δείκτες στην Ευρώπη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων 10 μηνών κινήθηκαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε κλίμα γενικευμένης ευφορίας. Κι αυτό, καθώς τελικώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, επετεύχθη εμπορική συμφωνία Βρυξελλών – Λονδίνου και το πρόγραμμα εμβολιασμών στη Γηραιά Ηπειρο ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Συνολικά η συναλλακτική κίνηση στα χρηματιστήρια μετά τα Χριστούγεννα ήταν περιορισμένη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίασή του με άνοδο της τάξεως του 0,66%, στο υψηλότερο επίπεδο δεκαμήνου, ενώ το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν κλειστό λόγω αργίας.

Στη Φρανκφούρτη ρεκόρ σημείωσε και ο δείκτης DAX, ο οποίος έκλεισε με 1,49%, με 1,20% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,72% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,54% ο IBEX στη Μαδρίτη. Και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά.  

Αργά, χθες, πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς ο Dow Jones και ο S&P 500 κέρδιζαν 0,61% και 0,89% αντιστοίχως. Το ευρώ ενδυναμώθηκε χθες προς το δολάριο κατά 0,2% σε 1,2213 δολάρια, ενώ το αργό Νέας Υόρκης είχε κάμψη 0,2% στα 48,15 δολάρια το βαρέλι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά σοβαρή καθυστέρηση προσυπέγραψε το νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ. Θετικά στη διάθεση των επενδυτών λειτούργησε και το ότι ήδη από την Κυριακή εγκαινιάστηκε το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι το δεύτερο εξάμηνο η Γηραιά Ηπειρος θα έχει απαλλαγεί από την πανδημία και ότι η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά. 
Λίγο προ της εορτής των Χριστουγέννων, Βρυξέλλες και Λονδίνο κατόρθωσαν να υπογράψουν εμπορική συμφωνία, διατηρώντας ορισμένες προβλέψεις για τις διμερείς συναλλαγές και περιορίζοντας ώς ένα βαθμό την κλίμακα των συνεπειών λόγω του διαζύγιου τους. Βέβαια, ακόμα πολλές πτυχές της μελλοντικής σχέσης των δυο εταίρων παραμένουν αδιευκρίνιστες και θα χρειασθεί χρόνος να καθορισθούν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή