Κρατική ενίσχυση με βάση τις δαπάνες

Κρατική ενίσχυση με βάση τις δαπάνες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ύψος των πάγιων δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης (όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή) και η μείωση τζίρου που καταγράφει κάθε επιχείρηση είναι τα βασικά κριτήρια για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα για μεσαίες επιχειρήσεις, από το οποίο μπορούν να αντληθούν έως και 3 εκατ. ευρώ (ανά επιχείρηση). 

Τον Φεβρουάριο

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Φεβρουάριο, με τον συνολικό προϋπολογισμό να είναι λίγο χαμηλότερος των 500 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο βασίζεται σε προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε. και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επισημαίνει ότι σε αυτό θα ενταχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι που έχουν πληγεί από την πανδημία, διευκρινίζοντας ότι θα είναι ένα ειδικό, στοχευμένο πλαίσιο στήριξης, το οποίο θα εφαρμοστεί μόλις ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία του κλεισίματος της χρήσης του 2020.

Οπως προαναφέρθηκε, ένα από τα βασικά κριτήρια είναι το ύψος των ετήσιων πάγιων δαπανών. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπόψη δαπάνες όπως η μισθοδοσία, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί κ.λπ. Από το ύψος των πάγιων δαπανών θα αφαιρούνται ποσά που έχουν ληφθεί από προηγούμενα μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι επιχειρήσεις θα ενισχύονται με ποσοστό επί των δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί. Ακόμα όμως δεν έχει αποφασισθεί το ύψος του ποσοστού, αλλά και εάν το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέφεται. 

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που επιχείρηση έχει πάγιες δαπάνες ύψους 1.000.000 ευρώ. Από τις επιστρεπτέες προκαταβολές έλαβε 250.000 ευρώ. Δηλαδή δεν καλύφθηκαν δαπάνες ύψους 750.000 ευρώ. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η κάλυψη να φθάσει στο 70%, η επιχείρηση θα ενισχυθεί με το ποσό των 525.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ακόμα παραμένει ανοιχτό εάν θα επιστραφεί όλο το ποσό ή τμήμα αυτού. 

Ο κανονισμός της Ε.Ε. αναφέρει ότι σε περιόδους κρίσης, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τα κράτη-μέλη μπορούν να παρέχουν ενισχύσεις για την κάλυψη πάγιων δαπανών που δεν καλύπτονται από τον τζίρο τους, σε ποσοστό 90% για τις μικρές επιχειρήσεις και 70% για όλες τις υπόλοιπες. Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν θα πρέπει να απασχολούν έως 250 εργαζομένους και να έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. 

Ενα ακόμα κριτήριο που μένει να αποφασισθεί, είναι και η μείωση του τζίρου κάθε επιχείρησης. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να ανέβει ο πήχυς πάνω από το 20% που ισχύει σήμερα στην επιστρεπτέα προκαταβολή στο 30%. Προϋπόθεση θα είναι και πάλι η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι και το τέλος του 2021. Με δεδομένο ότι οι ενισχύσεις θα είναι υψηλότερες, θα υπάρχει και πιο λεπτομερειακός έλεγχος των στοιχείων των επιχειρήσεων, ώστε να αποκλειστούν αυτές που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την περίσταση. 

Οι 3 πρώτες επιστρεπτέες

Στο μεταξύ, ανοιχτό αφήνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου να μην επιστραφεί το 50% από τις 3 πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές. Ωστόσο, σημειώνουν ότι θα τεθούν κριτήρια όπως η μείωση του τζίρου, οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, ο αριθμός των εργαζομένων κ.λπ. Σημειώνεται ότι στις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της (ενίσχυσης), είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς, δηλαδή του 2019, και 60% εάν διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή